Publication:
Türkiye’de Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları

dc.contributor.authorKöseman, Abdurrahman
dc.contributor.authorŞeker, İbrahim
dc.contributor.authorGuler, Hakan
dc.contributor.authorSeker, Pınar
dc.date.accessioned2025-12-10T23:22:51Z
dc.date.issued2021
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempMalatya Turgut Özal Üniversitesi,Fırat Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığıen_US
dc.description.abstractBu çalışma, üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla, Türkiye’nin Samsun ilinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) öğrenim gören ve tesadüfi olarak seçilen 361 lisans öğrenciyle yüz yüze yapılan anket uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, genel olarak süt içtiğini bildiren öğrencilerin oranı %86.43 (%86.14 kızlarda, %86.79 erkeklerde, P=0.980), her gün düzenli süt içtiğini bildiren öğrencilerin oranı %18.28 (%19.80 kızlarda, %16.35 erkeklerde, P=0.400), miktar olarak günlük 1 bardak süt içtiğini bildiren öğrencilerin oranı ise %92.35 (%94.47 kızlarda, %89.61 erkeklerde, P=0.201) olarak belirlenmiştir. Süt içmeyen öğrencilerin %71.59’u (%65.77 kızlarda, %78.69 erkeklerde, P=0.134) süt içmeme nedenini belirli bir nedeni yok ya da alışkanlığım yok şeklinde beyan etmişlerdir. Öğrenciler arasında ambalajlı süt (UHT, sterilize, pastörize) (%60.23), açık süte (%39.77) (P=0,001) göre daha fazla tercih edilmektedir. Araştırmaya göre kız öğrencilerin %80.30’u, erkek öğrencilerin ise %79.74’u süte kıyasla süt ürünlerini daha çok tercih etmektedir (P=0,896). Sonuç olarak; OMÜ öğrencilerinin süt ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının genel olarak iyi olduğu tespit edilmiştir. Ancak, öğrencilerin özellikle düzenli olarak her gün süt tüketimi alışkanlıklarının yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, süt ve süt ürünleri ile ilgili birçok tüketim tercihleri üzerine cinsiyetin etkisinin önemli olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.32707/ercivet.1015790
dc.identifier.endpage181en_US
dc.identifier.issn1304-7280
dc.identifier.issn2267-5498
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage173en_US
dc.identifier.trdizinid495465
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.32707/ercivet.1015790
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/495465/milk-and-dairy-product-consumption-habits-of-university-students-in-turkey
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35654
dc.identifier.volume18en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofErciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.titleTürkiye’de Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files