Publication: Türkiye’de Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları
| dc.contributor.author | Köseman, Abdurrahman | |
| dc.contributor.author | Şeker, İbrahim | |
| dc.contributor.author | Guler, Hakan | |
| dc.contributor.author | Seker, Pınar | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-10T23:22:51Z | |
| dc.date.issued | 2021 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Malatya Turgut Özal Üniversitesi,Fırat Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı | en_US |
| dc.description.abstract | Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla, Türkiye’nin Samsun ilinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) öğrenim gören ve tesadüfi olarak seçilen 361 lisans öğrenciyle yüz yüze yapılan anket uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, genel olarak süt içtiğini bildiren öğrencilerin oranı %86.43 (%86.14 kızlarda, %86.79 erkeklerde, P=0.980), her gün düzenli süt içtiğini bildiren öğrencilerin oranı %18.28 (%19.80 kızlarda, %16.35 erkeklerde, P=0.400), miktar olarak günlük 1 bardak süt içtiğini bildiren öğrencilerin oranı ise %92.35 (%94.47 kızlarda, %89.61 erkeklerde, P=0.201) olarak belirlenmiştir. Süt içmeyen öğrencilerin %71.59’u (%65.77 kızlarda, %78.69 erkeklerde, P=0.134) süt içmeme nedenini belirli bir nedeni yok ya da alışkanlığım yok şeklinde beyan etmişlerdir. Öğrenciler arasında ambalajlı süt (UHT, sterilize, pastörize) (%60.23), açık süte (%39.77) (P=0,001) göre daha fazla tercih edilmektedir. Araştırmaya göre kız öğrencilerin %80.30’u, erkek öğrencilerin ise %79.74’u süte kıyasla süt ürünlerini daha çok tercih etmektedir (P=0,896). Sonuç olarak; OMÜ öğrencilerinin süt ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının genel olarak iyi olduğu tespit edilmiştir. Ancak, öğrencilerin özellikle düzenli olarak her gün süt tüketimi alışkanlıklarının yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, süt ve süt ürünleri ile ilgili birçok tüketim tercihleri üzerine cinsiyetin etkisinin önemli olduğu tespit edilmiştir. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.32707/ercivet.1015790 | |
| dc.identifier.endpage | 181 | en_US |
| dc.identifier.issn | 1304-7280 | |
| dc.identifier.issn | 2267-5498 | |
| dc.identifier.issue | 3 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 173 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 495465 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.32707/ercivet.1015790 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/495465/milk-and-dairy-product-consumption-habits-of-university-students-in-turkey | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/35654 | |
| dc.identifier.volume | 18 | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.relation.ispartof | Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | en_US |
| dc.title | Türkiye’de Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
