Publication:
Trabzon Vilayeti'nde Değirmenlerin Üretime Katkısı (1800-1907)

dc.contributor.advisorErler, Mehmet Yavuz
dc.contributor.authorHamzaoğlu, Yasemin
dc.date.accessioned2020-07-22T09:08:36Z
dc.date.available2020-07-22T09:08:36Z
dc.date.issued2017
dc.departmentOMÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2018en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 120809en_US
dc.description.abstractDeğirmenler bir bölgedeki üretimin incelenmesinde başvurulması gereken en önemli kaynaklardan bir tanesidir. Tezimizde XIX. yüzyılda Trabzon Vilayeti'nde yapılan üretimi değirmenler üzerinden inceledik. Öncelikle bölgedeki değirmen türlerini ve üretim kapasitelerini tespit ettik. Sonrasında ise tespit ettiğimiz değirmenlerin Trabzon Vilayeti toprakları üzerinde hangi şartlarla hangi bölgelerde yoğunlaştığını ve sahiplerini tespit ettik. Bu belirlemelerde bulunduktan sonra ise değirmenlerde öğütülen ürünleri, bu ürünlerin gerekli yerlere nakliyatını, ambarlarda saklanmasını ve fırınlarda çeşitli unlu gıdalara dönüştürülmesi süreçlerini ve tahıl üretimini etkileyen faktörleri inceledik. Özetleyecek olur isek Trabzon Vilayeti toprakları üzerinde üretilen tahılların değirmenlerde işlenmesinden sofralara gelene kadarki süreci inceledik ve önemli tespitlerde bulunduk. Bununla birlikte çalıştığımız dönem olan XIX. yüzyılda Trabzon Vilayeti'nin sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişimi üzerine de tespitlerimiz olmuştur. Değirmenlerin çalışma sistemlerini oluşturan çark sistemi kullanılarak birçok imalathane kurulmuş ve bu imalathaneler zamanla kuruldukları dönemlerin adeta birer fabrikası niteliğinde işletmelere dönüşmüşlerdir. Bu nedenle değirmenler yalnızca üretim tarihi açısından değil aynı zamanda teknoloji ve sanayi tarihi açısından da incelenmesi gereken önemli mekânlardır.
dc.description.abstractThe mills are one of the most important sources to be consulted in the study of production in a region. In our work we studied the production done in 19th century in the province of Trabzon through mills. Firstly, we have identified the types of mills and production capacities in the region. Afterwards, we determined the conditions in which the mills we determined and the regions in which the mills were concentrated and their owners were determined on the lands of Trabzon Province. After these determinations, we have examined the milled products, the transport of these products to the required locations, the storage in the barns, and the various baking processes and the factors affecting cereal production. In summary, we studied the process of processing between grains produced and the process of coming to the table on the lands of the province of Trabzon. And we have important determinations. We have also identified the social, economic and technological development of the province of Trabzon in the 19th century. Many mills have been established by using the wheel system which constitutes the working systems of the mills and these mills have turned into factories of the period they were founded in time. For this reason, mills are important not only in terms of production history but also in terms of technology and industry history.en_US
dc.formatX, 176 y. : şekil; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage191
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vbVkXe1KChYWNElr1MuLZnZzdjJVnFdAVXyWYdxNmDPneo1h0smHWY-xPO35u0G9
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/120809.pdf
dc.identifier.yoktezid490952
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEkonomi
dc.subjectTarih
dc.subjectDeğirmenler
dc.subjectEkonomi Tarihi
dc.subjectSosyoekonomik Etki
dc.subjectTahıl Üretimi
dc.subjectEconomicsen_US
dc.subjectTrabzon
dc.subjectHistoryen_US
dc.subjectMillsen_US
dc.subjectÜretim
dc.subjectEconomic Historyen_US
dc.subjectSocio-Economic Impacten_US
dc.subjectÜretim Ekonomisi
dc.subjectCereal Productionen_US
dc.subjectTrabzonen_US
dc.subjectÜretim Endüstrisi
dc.subjectProductionen_US
dc.subjectProduction Economicsen_US
dc.subjectÜretim Politikaları
dc.subjectProduction Industryen_US
dc.subjectProduction Policiesen_US
dc.subjectÜretim Sektörü
dc.subjectProduction Sectoren_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS H198t 2018en_US
dc.titleTrabzon Vilayeti'nde Değirmenlerin Üretime Katkısı (1800-1907)
dc.titleMills' Contribution to Production in the Province of Trabzon (1800-1907)en_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files