Publication:
Değişik Düzeylerde Üre İle Muamelenin Öğütülmüş Mısır Koçanlarının Sindirilebilirliği ve Yem Değeri Üzerindeki Etkileri

dc.contributor.advisorSarıçiçek, B. Zehra
dc.contributor.authorÇayıroğlu, Hayrettin
dc.date.accessioned2020-07-21T21:47:18Z
dc.date.available2020-07-21T21:47:18Z
dc.date.issued1994
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1994en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 37031en_US
dc.description.abstract28 6. ÖZET Bu araştırmada, sırasıyla % A. 6 ve 8 oranlarında üre ile muamele edilen mısır koçanlarının yem değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede 1.5-2 yaslı Karayaka koçlarına klasik sindirim denemesi uygulanmıştır. Deneme, her yem için 7 gün alıştırma, 8 gün ön deneme ve 10 günlük esas deneme olmak üzere 25 'er gün sürmüştür. Doğal, % 4, 6 ve 8 üre uygulanmış mısır koçanlarının organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham sellüloz, N'siz öz maddeler ve ham kül içerikleri, kuru maddede sırasıyla, % 95.363, 2.878, 0.645, 32.933, 58.907, 4.637; % 95.324, 9.478, 0.695, 36.022. 49.129, 4.676; % 95.154, 11.609, 0.595, 35.525, 47.425, 4.846; % 94.935, 12.987, 0.733, 33.372, 47.843 ve 5.065 olarak belirlenmiştir. Doğal, % 4, 6 ve 8 üre uygulanmış mısır koçanlarının kuru madde, organik madde, ham protein, ham yağ, ham sellüloz ve N'siz öz maddelerinin sindirilme dereceleri, sırasıyla % 44.702, 46.019, -49.246, 7.676, 54.924, 46.112; % 47.761» 47.820, 36.579, 12.583. 59.307. 42.063; % 56.661. 57.864. 66.666. 32.369. 69.667, 47.188; % 51.307, 52.094. 53.417, 49.125, 57.541 ve 47.982 olarak saptanmıştır. Sindirilebilir kuru madde, organik maddeler, ham prote in, ham yağ, ham sellüloz ve N'siz öz maddeler içerikleri kuru maddede olmak üzere» sırasıyla, % 44.702, 43.885, -1.418. 0.050, 18.088, 27.164; % 47.761, 45.584, 3.467, 0.088. 21.364, 20.666; % 56.661, 55.060, 7.739, 0.193, 24.749. 22.379; % 51.307, 49.456, 6.937, 0.360, 19.203 ve 22.956; e-29 nerji değerleri ise kuru maddede, sırasıyla 24.913, 24.562, 34.165 ve 30.011 nişasta değeri olarak saptanmıştır.
dc.description.abstract30 7. SUMMARY In this investigation, it was aimed to determine the feed values of corncobs treated with 4. 6, and 8 % urea, respectively. In this experiment, four 1.5-2 aged Karayaka rams were used. Experiment was lasted for 25 days of which 7 days of preliminary period, 8 days preexperiment period and 10 days main experiment for each feed. The contents of organic materials, crude protein, ether extract, crude fiber, nitrogen free extract and crude ash pertinent to the different groups (control, treated with 4 %, 6 % and 8 % urea) in dry matter basis were found as 95.363, 2.878, 0.645, 32.933, 58.907, 4.637 %; 95.324. 9.478, 0.695, 36.022, 49.129, 4.676 %; 95.154, 11.609, 0.595. 35.525, 47.425. 4.846 %; 94.935, 12.987, 0.733, 33.372, 47.843 and 5.065 %, respectively. The digestible coefficients for dry matter, organic materials, crude protein, ether extract, crude fiber, nitrogen free extract in dry matter basis were found as 44.702, 46.019, -49.246, 7.676. 54.924, 46.112 %i 47.761, 47.820, 36.579, 12.583, 59.307, 42.063 %: 56.661. 57.864, 66.666, 32.369, 69.667. 47.188 %; 51.307, 52.094. 53.417, 49.125, 57.541 and 47.982 %, respectively. The amount of digestible dry matter, digestible organic materials, digestible crude protein, digestible ether extract, digestible crude fiber and digestible nitrogen free extract in dry matter basis were found as 44.702, 43.885. -1.418, 0.050, 18.088, 27.164 %; 47.761» 45.584, 3.467,31 0.088, 21.364. 20.666 %; 56.661, 55.060, 7.739, 0.193. 24.749. 22.379 %: 51.307. 49.456, 6.937, 0.360, 19.203 and 22.956 %; respectively. The energy values (starch value) pertinent to the groups in dry matter basis were found as 24.913. 24.562, 34.165 and 30.011 respectively.en_US
dc.formatVII, 36 y. ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage43
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=iTkOhwevEenJZ3onUvs52oJFJcw8wSTb1-bJUKm7DqqGgEvITS-yG_y0dTfu_M2k
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/37031.pdf
dc.identifier.yoktezid34015
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectMısır Koçanı
dc.subjectSindirim
dc.subjectYem Değeri
dc.subjectZootekni
dc.subjectÜre
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectMaize Earsen_US
dc.subjectDigestionen_US
dc.subjectFeed Valueen_US
dc.subjectZootechnicsen_US
dc.subjectUreaen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ç385d 1994en_US
dc.titleDeğişik Düzeylerde Üre İle Muamelenin Öğütülmüş Mısır Koçanlarının Sindirilebilirliği ve Yem Değeri Üzerindeki Etkileri
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files