Publication:
Jersey Irkı Süt İneklerinde Laktasyon Süt Verimi Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin Kovaryans Analizi İle İncelenmesi: Samsun Karaköy Tarım İşletmesi Müdürlüğü

dc.contributor.advisorÖner, Yüksel
dc.contributor.authorAkıcı, Ceren
dc.date.accessioned2020-07-21T21:35:48Z
dc.date.available2020-07-21T21:35:48Z
dc.date.issued2013
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstatistik Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / İstatistik Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2013en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 65856en_US
dc.description.abstractÜlkemizde tarımsal üretim değerinin %25ini hayvansal üretim oluşturmaktadır. Bu sebeple, süt verimi önemli bir tarımsal üretim değeridir. Karadeniz Düzey 1 bölgesi içerisinde yer alan Samsun, hem sığır sayısı hem de süt verimi yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Samsun Karaköy Tarım İşletmesi Müdürlüğü yetiştirdiği Jersey ırkı süt inekleri ile bu konuda öncülük yapan bir kurumdur. Bu çalışmada söz konusu işletmenin yetiştirdiği Jersey ırkı ineklere ait süt verimi üzerinde duruldu. Ortalama 305 gün olarak kabul edilen laktasyon dönemlerine ait süt verim kayıtları kullanıldı. Bu kayıtlar yardımıyla, laktasyon süt verimi her bir inek için tahmin edildi. Laktasyon süt verimi üzerinde üç çevresel faktör (Laktasyon Dönemi, Doğurma Dönemi, Doğurma Yılı) ile iki ortak değişken (Laktasyon Süresi, Buzağılama Yaşı) etkisi istatistiksel analizlerle incelendi. İstatistiksel analizlerde; üç yönlü varyans analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi ve iki kovaryeteli üç yönlü kovaryans analizi kullanıldı.
dc.description.abstractIn our country %25 of agricultural production is made up of animal production, therefore milk yields are very important. Samsun, which is located within the first level of the Blacksea Region, has great potential both in terms of cattle amount and milk yield. Karaköy Agricultural State Farm in Samsun has become a pioneer with their Jersey milk cows. This study focuses on the milk yields gained from these Jersey milk cows. Records were used to study the approximately 305 days of lactation. With the help of these records the milk yield from each cow's lactation period were estimated. Three environmental factors (lactation period, breeding period, breeding year) and two covariates (lactation time, calving age) were examined through statistical analysis. In these statistical analysis; three way the analysis of variance, multiple linear regression analysis and three way the analysis of covariance with two covariated were used.en_US
dc.formatXVII, 67 s. : tablo; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage88
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=iTkOhwevEenJZ3onUvs52hUT0ituKLF9grSiNN-4vBEBwbCYmvtPm8VdPwk7Ei6k
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/65856.pdf
dc.identifier.yoktezid346013
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİstatistik
dc.subjectStatisticsen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A315j 2013en_US
dc.titleJersey Irkı Süt İneklerinde Laktasyon Süt Verimi Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin Kovaryans Analizi İle İncelenmesi: Samsun Karaköy Tarım İşletmesi Müdürlüğü
dc.titleInvestigation by Analysis of Covariance of the Factors That Impact on Lactation on Milk Yield of Jersey Cows: a Sample of Karaköy Agricultural State Farm in Samsunen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files