Publication:
Astaksantin Uygulamasının Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Oksidan, Antioksidan ve Yağ Asitleri Düzeyleri Üzerine Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Amaç: Antioksidan etkili bir karotenoid olan astaksantin, Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde, ülkemizde ve dünyada tipik somon rengini kazandırması amacıyla rasyona eklenerek kullanılmaktadır. Sunulan tez çalışmasında, güçlü antioksidan olan astaksantinin balık kas dokusu doymamış yağ asitleri, total antioksidan kapasite (TAK) ve total oksidan kapasite (TOK) değerleri, oksidatif stres indeksi (OSİ) ve karaciğer parametreleri ile paraoksanaz (PON) aktivitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve metot: Çalışmada, deniz kafeslerinde ticari olarak yetiştirilen 90 adet dişi Gökkuşağı alabalığı kullanıldı. Deneme grubu ve kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrılan balıklardan, deneme grubunun (n=45) rasyonuna astaksantin ortalama 50 ppm dozda ve 225 gün süre ile eklendi; Kontrol grubu (n=45) ise normal balık rasyonu ile beslendi. Balıkların kas dokusunda TAK, TOK ve doymamış yağ asit düzeyleri; karaciğer dokusunda TAK ve TOK düzeyleri, serumlarında AST, ALT ve PON aktiviteleri ile HDL ve LDL konsantrasyonları ölçüldü. Bulgular: Astaksantinin, kas ve karaciğer dokusunda TOK ve OSİ düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğü (p<0,001) ve doymamış yağ asidi ile TAK düzeylerini değiştirmediği belirlendi. Bunun yanısıra balıkların serumunda AST, ALT, PON aktiviteleri ile LDL düzeyini düşürdüğü (p<0,001), HDL düzeyini arttırdığı (p<0,001) tespit edildi. Sonuç: Tez çalışmasından elde edilen bulgular, balıklarda astaksantin takviyesinin, serbest radikal oluşumunu azaltarak oksidatif stresi baskıladığını gösterdi. Dışarıdan verilen astaksantinin AST, ALT, PON aktivitelerini ve LDL düzeyini azaltıp, HDL düzeyini artırarak hepatoprotektif etkili de olduğunu ortaya konuldu. Ayrıca doymamış yağ asidi miktarı üzerinde bir etkisinin olmadığı tespit edildi. Sunulan çalışmanın, astaksantin takviyesinin organizmadaki etkileri konusunda yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunacağı öngörülmektedir.
Aim: Astaxanthin, which is an antioxidant carotenoid, is used in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farming by adding it to the ration to give it the typical salmon color. The purpose of the presented thesis was to examine the effects of the potent antioxidant astaxanthin on the unsaturated fatty acids in fish muscle tissue, total antioxidant capacity (TAC), total oxidant capacity (TOC), the oxidative stress index (OSI), liver parameters, and paraoxanase (PON) activity. Material and method: For the study, 90 commercially raised rainbow trout females kept in marine cages were used. The experimental group (n=45), which was split into the experimental group and the control group, received astaxanthin added to their diets at an average concentration of 50 ppm for 225 days. The control group (n=45) received a regular fish ration. Fish muscle tissue TAC, TOC, and unsaturated fatty acid levels, liver TAC and TOC levels, AST, ALT, and PON activity, and serum HDL and LDL concentrations were all examined. Results: It was shown that astaxanthin did not affect unsaturated fatty acid and TAC levels, but significantly decreased TOC and OSI levels in muscle and liver tissue (p<0.001). In addition, it was discovered that fish serum had higher levels of HDL and lower levels of AST, ALT, PON, and LDL (p<0.001). Conclusion: The results of the thesis demonstrated that astaxanthin supplementation in fish reduced the production of free radicals, hence lowering oxidative stress. Exogenous astaxanthin has also been shown to have a hepatoprotective impact by lowering AST, ALT, PON activity and LDL levels and elevating HDL levels. Additionally, it was found that the quantity of unsaturated fatty acids was unaffected. It is predicted that the current study will further research on how astaxanthin supplementation affects the body.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

81

Collections

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By