Publication:
Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitki Ekstraktlarının Antibiyotik Dirençli Escherichia Coli Suşları Üzerine Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesi

dc.contributor.authorGungor, Bahar
dc.date.accessioned2025-12-11T01:43:19Z
dc.date.issued2024
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışmada zencefil (Zingiber officinale), sarımsak (Allium sativum L.) ve nane (Mentha piperita L.) tıbbi ve aromatik bitkilerinden farklı çözücüler kullanılarak hazırlanan ekstraktların çoklu antibiyotik dirençli Escherichia coli suşları üzerine in vitro antimikrobiyal aktivitesi belirlenmiştir. Zencefil, sarımsak ve nane ekstraktlarının hazırlanmasında çözücü olarak etanol, metanol, aseton ve saf su kullanılmıştır. Çözücülerin ekstraksiyon verimi belirlendikten sonra hazırlanan ekstraktların in vitro antimikrobiyal aktivitesi altı farklı çoklu antibiyotik dirençli E. coli suşu (EC1-6) kullanılarak disk difüzyon yöntemiyle belirlenmiştir. Çözücü olarak su veya metanol kullanılan nane ekstraksiyonundan elde edilen ekstraksiyon verimi, aseton ve etanolden daha yüksek bulunmuştur (P<0,001). Benzer şekilde, zencefil ve sarımsak örneklerinden su kullanılarak alınan ekstraksiyon verimi diğer çözücülerden daha yüksek olmuştur (sırasıyla P=0,013 ve P<0,001). Zencefil etanol ve metanol ekstraktlarının E. coli EC2 ve EC4 suşlarına karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği (sırasıyla P=0,020 ve P=0,026), buna karşın diğer E. coli suşları üzerine zencefil ekstraktlarının herhangi bir etkisi olmadığı (P>0,05) belirlenmiştir. Benzer şekilde, sarımsak etanol ve metanol ekstraktlarının E. coli EC2 suşu dışındaki tüm E. coli suşlarına antibakteriyel etki gösterdiği belirlenmiştir (P<0,05). Bununla birlikte, farklı çözücüler kullanılarak hazırlanan nane ekstraktlarının hiçbir E. coli suşuna karşı antimikrobiyal aktivitesi tespit edilmemiştir. Çalışmanın sonuçları, zencefil etanol veya metanol ekstraktlarının, sarımsak etanol ekstraktlarının çalışılan E. coli suşlarına karşı antimikrobiyal ajan olarak kullanılabileceğini göstermiştir.en_US
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v12i11.1938-1943.7096
dc.identifier.endpage1943en_US
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issue11en_US
dc.identifier.startpage1983en_US
dc.identifier.trdizinid1343848
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v12i11.1938-1943.7096
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1343848/bazi-tibbi-ve-aromatik-bitki-ekstraktlarinin-antibiyotik-direncli-escherichia-coli-suslari-uzerine-antimikrobiyal-aktivitelerinin-belirlenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/45490
dc.identifier.volume12en_US
dc.institutionauthorGungor, Bahar
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleBazı Tıbbi ve Aromatik Bitki Ekstraktlarının Antibiyotik Dirençli Escherichia Coli Suşları Üzerine Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files