Publication:
Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik, Sosyal ve Çevreselsürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi

dc.contributor.authorAydın, Gamze Eryılmaz
dc.contributor.authorBoz, İsmet
dc.contributor.authorKilic, Ali Osman
dc.date.accessioned2025-12-10T23:24:57Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractDünya nüfusuna paralel olarak artan tarım ürünleri ihtiyacı, yoğun kimyasal girdi uygulamalarıyla verimde artış sağlanarak karşılanmaya çalışılmıştır. Ancak tarımsal faaliyetlerde gereğinden fazla kullanılan girdilerin, insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri zamanla artan oranda hissedilmeye başlanmıştır. Bunun sonucu olarak, sadece verim artışını değil, aynı zamanda insan sağlığını ve çevreyi korumayı esas alan sürdürülebilir tarım sistemleri önem kazanmıştır. Organik tarım, gelişmiş ülkelerde iç talebe yönelik gündeme gelmiş, Türkiye’de ise 1980’li yılların ortasında ithalatçı firmaların istekleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Türkiye’de iyi tarım uygulamaları 2007’de başlamasına rağmen, özellikle 2013’ten sonra büyük gelişme göstermiştir. Organik tarım alanı, 2007’den 2016’ya gelindiğinde 3 kat, iyi tarım uygulamaları alanı ise 88 kat artmıştır. Ekonomik ve sosyal yönden sürdürülebilir tarımın sağlanmasında, daha çok yerel ölçekli ve işletme odaklı uygulamaların ele alınmasına, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında ise makro düzeyde ve uzun vadeli politikalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, Türkiye’de sürdürülebilir tarımın gelişmesini sağlayan organik tarım ve iyi tarım uygulamaları ekonomik, sosyal ve çevresel yönleriyle değerlendirilmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.29133/yyutbd.446002
dc.identifier.endpage361en_US
dc.identifier.issn1308-7576
dc.identifier.issn1308-7584
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.scopusqualityQ3
dc.identifier.startpage352en_US
dc.identifier.trdizinid411372
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29133/yyutbd.446002
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/411372/turkiyede-organik-tarim-ve-iyi-tarim-uygulamalarinin-ekonomik-sosyal-ve-cevreselsurdurulebilirlik-acisindan-degerlendirilmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35999
dc.identifier.volume29en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofYuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.titleTürkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik, Sosyal ve Çevreselsürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files