Publication:
Farklı Botanik Kaynaklardan Elde Edilen Balların Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması

dc.contributor.advisorNisbet, Cevat
dc.contributor.authorAker, Deniz
dc.date.accessioned2020-07-21T21:58:35Z
dc.date.available2020-07-21T21:58:35Z
dc.date.issued2016
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya (Veteriner) Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 93180en_US
dc.description.abstractÖZET FARKLI BOTANİK KAYNAKLARDAN ELDE EDİLEN BALLARIN ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç: Hastalıklara karşı kullanılan tedavi yöntemlerinde geldiğimiz son noktada alternatif tıp ve alternatif çözümlerin her geçen gün önemi artmaktadır. Bu çalışmada ülkemizin farklı noktalarında ki çiçek kaynaklarından elde edilen ballarda ki antioksidan kapasitenin varlığının tespiti ve bu antioksidan kapasite ile apiterapi arasındaki ilişkinin ne düzeyde olduğunun irdelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bal numuneleri değişik bölgelerden (Erzurum ve Sivas illerinden Yayla balı, Muğla' dan Çam balı, Sinop' tan Kestane balı, Trabzon ilinden Akasya balı, Antalya' dan Narenciye balı ve Samsun' dan Ayçiçek balı) olmak üzere 6 farklı tür ve toplam 65 kavanoz bal temin edilmiştir. Balların 300'er gramlık örnekleri sterilize kavanozlara aktarılmıştır. Laboratuvarda tüm numunelerin polen analizi yapılarak bitki kaynağının saflık derecesi tespit edilmiştir. Elde edilen örnekler analiz yapılana kadar 4-6 oC' da muhafaza edilmiştir. 65 farklı bal örneğinde total antioksidan aktivite modifiye edilmiş Meda ve Velazquez yöntemine göre, total fenolik konsantrasyonu Beretta yöntemine göre, total flavonoid değerleri ise Meda metoduna göre ölçülmüştür. Bulgular: Flavanoid seviyesi kestane balında çiçek balına göre, çam balında çiçek balına göre istatistiki anlamda yüksek bulundu (p<0.005). Fenol düzeyi çam balı ile çiçek balı kıyaslandığında total fenol miktarının çam balında daha yüksek miktarda olduğu (p<0.05) tespit edildi. Antioksidan aktivitesi yönünden ise narenciye ile çiçek balı arasında (p<0.005), kestane ile çiçek balı arasında (p<0.001), çam balı ile çiçek balı arasında (p<0.01) ve çiçek balı ile akasya balı arasında (p<0.001) istatiksel olarak anlamlı yükselmeler gözlendi. Sonuç: Farklı bölgelerden toplanan 6 farklı bal türü incelendiğinde flavanoid seviyesi, fenol düzeyi ve antioksidan aktivitesi yönünden en etkili olan balın çiçek balı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın arı ve arı ürünlerinin alternatif tedavi yöntemlerinde kullanılmaları ile ilgili yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Anahtar Kelimeler: Antioksidan; apiterapi; bal; flavanoid
dc.description.abstractAim: At the final stage for the treatment of diseases, the importance of alternative medicine and alternative solutions is increasing day by day. In this study, it is aimed to determine the presence of antioxidant capacity in different honey types which are obtained from different flower sources and from different parts of our country and to examine the level of relation between antioxidant capacity and apitherapy. Material and Method: Honey samples are gathered from different regions (Plateau honey from Erzurum and Sivas, pine honey from Mugla, chestnut honey from Sinop, acacia honey from Trabzon, citrus honey from Antalya and sunflower honey from Samsun) as 6 different types and eventually 65 jars of honey are received. Samples weighing 300 grams from each honey type are put in sterilized jars. Pollen analyses of each sample were carried out in laboratory and eventually the purity level of source plants were determined. Samples were kept in temperature around 4-6 degrees oC. Total antioxidant activity of 65 different type of honey samples are modifed by means of Meda and Velazquez method, phenolic compounds according to the method described by Beretta and total flavonoid content was determined using the Meda method. Results: It is observed that the level of flavonoids in chestnut honey is higher than flower honey and the level of flavonoids in pine honey is higher than flower honey (p<0.005). When the phenol levels of pine and flower honey are compared, it is observed that the total amount of phenol of pine honey is in higher amounts (p <0.005). Significant increase in terms of antioxidant activity is observed statistically as; citrus and flower honey (p<0.005), chestnut and flower honey (p<0.001), pine and flower honey (p<0.01) and flower and acacia honey (p<0.001). Conclusion: When 6 types of honeys which are gathered from different regions are examined, it is found that flower honey is the most effective in terms of flavonoid level and antioxidant activity. We believe that this research will contribute to the researches about evaluation of bees and bee products as alternative treatment. Keywords: Antioxidant; apitherapy; honey; flavonoidsen_US
dc.formatVIII, 38 y. : tablo ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage48
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=OykDDeWBWTL9-Wm52sZBrL3Mamlj3g-nRP6JC4QfRIm01ldbqj6aRnmOdlm-YU5s
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/93180.pdf
dc.identifier.yoktezid443707
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectBiyokimya
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliği
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A314f 2016en_US
dc.titleFarklı Botanik Kaynaklardan Elde Edilen Balların Antioksidan Kapasitesinin Araştırılması
dc.titleInvestigation of Antioxidant Capacities of Honeys Obtained from Different Botanical Sourcesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files