Publication:
Farklı Yem Formları ile Yemlenen Etlik Piliçlerde Farklı Grit Kaynaklarının Serbest Seçmeli Uygulanmasının Performans, Karkas Özellikleri ve Körbağırsak E. Coli Sayısı Üzerine Etkileri

dc.contributor.advisorErener, Güray
dc.contributor.authorDoğan, Hikmet
dc.date.accessioned2020-07-21T21:47:16Z
dc.date.available2020-07-21T21:47:16Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı / Yemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 39904en_US
dc.description.abstractBu çalışmada farklı yem formları (toz- pelet) ile yemlenen etlik piliçlerde farklı grit kaynaklarının (mermer grit, granit grit) serbest seçmeli uygulanmasının performans, kesim, sindirim sistemi ve körbağırsak E. coli sayısı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada günlük yaştaki 360 adet Ross 308 etlik erkek civcivler kullanılmıştır. Hayvanlar 2 (yem formu- toz-pelet) x 3 (kontrol-granit grit- mermer grit) faktöriyel deneme desenine göre benzer canlı ağırlıkta her birinde 10 hayvan bulunan 6 tekerrürlü gruba ayrılmıştır. Denemede yem, su serbest (ad libitum), gritler ise (granit grit-mermer grit) serbest seçmeli olarak her bölmede sunulmuştur. Pelet yemle yemleme etlik piliçlerin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem tüketimlerini toz yeme göre artırmış yemden yararlanma oranını ise iyileştirmiştir P<0.001). Grit seçiminin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranına etkisi olmamıştır (P>0.05). Mermer grit seçimi yem tüketimini olumsuz etkilemiştir (P>0.01). Pelet yemle beslenen grubun toplam mermer grit tüketimi toz yemle beslenenlerden daha yüksek olmuştur (P<0.05). Muamelelerin granit grit tüketimi üzerine etkisi olmamıştır (P>0.05). Pelet yemle beslenen grubunun karkas randımanı toz yemle beslenenlerden daha yüksek olurken (P<0.001) grit ilavesinin karkas randımanı üzerine etkisi olmamıştır (P>0.05). Yenilebilir iç organ ağırlığı toz yem grubunda pelet yem grubuna göre yüksek olmuştur (P<0.001). Taşlık ağırlığı toz yem grubunda pelet yem grubuna göre daha yüksek bulunurken (P<0.001), granit grit verilen grubun taşlık ağırlığı kontrol ve mermer grit verilen gruptan daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Toz yem grubunun sindirim sistemi ağırlıkları ve uzunlukları pelet yem grubuna göre yüksek olmuştur (P<0.001). Grit ilavesi sindirim sistemi ağırlığını etkilemezken (P>0.05), mermer grit ilave edilen grupta sindirim sistemi uzunluğu diğer gruplardan daha fazla bulunmuştur (P<0.05). Toz yem grubunun taşlık içeriği pH'sı pelet yem grubuna göre daha düşük olarak bulunmuştur (P<0.01). Körbağırsak E. coli düzeylerinde yem formu*grit interaksiyonu önemli bulunmuştur (P<0.05). Pelet yemle beslenen gruba granit grit seçtirilmesi körbağırsak E. coli düzeyini yükseltmiştir (P<0.05). Mevcut çalışmanın sonuçları canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı ve karkas randımanı gibi parametreler dikkate alındığında, etlik ii piliçlerin pelet formda karma yemle birlikte kanatlı refahı, arama davranış ve gagalama açısından normal davranışları teşvik etmek ve öğütme etkinliğini arttırmak için uyarıcı olarak serbest seçmeli granit grit sunulmasının yararlı olabileceğini göstermiştir. Temmuz 2019, 48 sayfa. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, granit grit, mermer grit, yem formu, performans, taşlık
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the effects of free-choice feeding of different grit sources (marble grit, granite grit) on performance, carcass, digestive system and caecal E. coli in broiler chickens fed with different feed form (mash-pellet). A total of 360 Ross 308 male broiler chicks were randomly assigned in a 2 x 3 factorial arrangement, according to the following factors: 2 types of feed form (mash or pellet) and 3 grit treatments (none, granite grit or marble grit), with a total of six treatments with six replicates of 10 birds each. In the experiment, feed, water-free (ad libitum) and grit (granite grit-marble grit) were given as free choice in each pen. The pellet feed improved the live weight, live weight gain and feed intake compared to mash feed and improved feed conversion ratio (P<0.001). Grit selection had no effect on live weight, live weight gain and feed conversion rate (P>0.05). Selection of marble grit had a negative effect on feed intake (P>0.01). The total marble grit consumption of the group fed the pellet feed was higher than that fed with mash feed (P<0.05). The treatments had no effect on granite consumption (P>0.05). The carcass yield of the pellet group was higher than those fed with mash feed (P<0.001). Grit selection had no effect on carcass yield (P>0.05). Edible internal organ weight was higher in mash feed group compared to pellet feed group. Gizzard weight was higher in mash feed group compared to pellet feeding (P<0.001). The gizzard weight of the granite grit group was higher than the control and marble grit group (P<0.05). The digestive system weights and lengths of the mash feed group were higher than those of pellet feeding group (P<0.001). Grit selection did not affect the weight of the digestive system (P>0.05). The length of the digestive system was higher in the marble grit group than in the other groups (P<0.05). The pH content of gizzard in the mash feed group was found to be lower than the pellet group (P<0.01). Feed form * grit interaction was found to be significant in caecal E. coli levels (P<0.05). The selection of granite grit to the group fed the pellet feed increased the level of E. coli in the caecal intestine (P<0.05). iv The results of the present study showed that based on parameters such as live weight, live weight gain, feed conversion rate and carcass yield feeding gritstones may be useful to stimulate birds' normal behaviour in terms of seeking, pecking behaviour and as stimulant to improve grinding efficiency, which is important from a poultry welfare perspective. July 2019. 48 pages. Key Words: Broiler, granite grit, marble grit, feed form, performance, gizzarden_US
dc.formatVIII, , 48 yaprak. : şekil. ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage61
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmZvhs5F_ovZGWNiH5L89RVhmllL7xaizrplIftElj_J4
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/39904.pdf
dc.identifier.yoktezid571160
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS D654f 2019en_US
dc.titleFarklı Yem Formları ile Yemlenen Etlik Piliçlerde Farklı Grit Kaynaklarının Serbest Seçmeli Uygulanmasının Performans, Karkas Özellikleri ve Körbağırsak E. Coli Sayısı Üzerine Etkileri
dc.titleThe Effects of Free-Choice Feeding of Different Grit Sources on Performance, Slaughter, and Caecal E. Coli Count in Broiler Chickens Fed with Different Feed Formsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files