Publication:
Fiğ+Yulaf Hasılına İlave Edilen Laktik Asit Bakterileri+Enzim Karışımının Silaj Kalitesine ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

dc.contributor.advisorSelçuk, Zehra
dc.contributor.authorKılın, Zeki
dc.date.accessioned2025-12-13T08:57:49Z
dc.date.issued2023
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Macar fiğ-yulaf karışımından oluşan silaj materyaline laktik asit bakterileri+enzim (LBE) katkı maddesinin inokülasyonunun silajın besin bileşimi, kimyasal özellikleri ve in vitro sindirilebilirlik değerleri üzerine etkisini belirlemektir. Araştırmada, kontrol grubunun silajlarına LBE inokulantı eklenmezken, LBE1 ve LBE2 gruplarına sırasıyla 300 000 ve 500 000 cfu/g silaj materyali olacak şekilde LBE eklenmiş ve 60 gün inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası kontrol, LBE1 ve LBE2 gruplarına ait silajların kuru madde içerikleri sırasıyla %23,17, %22,02 ve %22,33 bulundu (P<0,05). Çalışmada kontrol grubu ile deneme grupları arasında pH değerleri yönünden herhangi bir farklılık olmamakla beraber, en yüksek laktik asit değeri LBE2 grubu silajlarında tespit edilmiştir (P<0,01). Gruplardaki silajlara ait sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi ve nispi yem değeri arasında herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir. Silajların 48 saatlik inkubasyon sonrası in vitro nötral deterjan fiber sindirilebilirliği (İVNDFS) değerleri kontrol, LBE1 ve LBE2 gruplarında sırasıyla %41,65; 44,14 ve 47,38 olarak bulunmuştur ve ilave edilen inokulant miktarları ile İVNDFS değerleri arasında linear bir korelasyon (R2: 0,894) olduğu belirlenmiştir. Macar fiğ-yulaf hasılı karışımının silaj fermentasyon parametrelerini ve İVNDFS değerlerini iyileştirilmesi amacıyla LBE inokulantının 500 000 cfu/g silaj materyali düzeyine kadar ilave edilmesinin uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effect of inoculation of lactic acid bacteria+enzyme (LBE) additive to the silage material consisting of Hungarian vetch- oat mixture on nutrient composition, chemical properties and in vitro digestibility values of silage. In the study, while no LBE inoculant was added to the silages of the control group, LBE was added as 300 000 and 500 000 cfu/g of silage material for LBE1 and LBE2 groups, respectively, and incubated for 60 days. After incubation, the dry matter content of the silages of control, LBE1 and LBE2 groups were found as 23.17, 22.02 and 22.33%, respectively (P<0.05). Although there was no difference in pH values between the control and experimental groups in the study, the highest lactic acid value was found in LBE2 group silages (P<0.01). There was no difference between the digestible dry matter, dry matter consumption and relative feed value of the silages in the groups. In vitro neutral detergent fiber digestibility (IVNDFD) values of the silages after 48 h incubation were 41.65, 44.14 and 47.38% for the control, LBE1 and LBE2 groups, respectively, and it was determined that there was a linear correlation (R2: 0.894) between the inoculant doses and the IVNDFD values. It was concluded that it is appropriate to the addition of LBE inoculant up to 500 000 cfu/g silage material to improve silage fermentation parameters and IVNDFS values of the Hungarian vetch-oat mixture.en_US
dc.identifier.endpage64
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=j_Fjwp4JS4mk97Puqti8rteW6h31je-O8g2T8RzNJw0EkNDTjQcX4-nrdwh5_5Ji
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/49411
dc.identifier.yoktezid800604
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliği
dc.subjectAdi Fiğ
dc.subjectEnzimler
dc.subjectFermentasyon
dc.subjectHayvan Yemleri
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectVetchen_US
dc.subjectLaktik Asit Bakterileri
dc.subjectEnzymesen_US
dc.subjectFermentationen_US
dc.subjectSilaj
dc.subjectAnimal Feedsen_US
dc.subjectLactic Acid Bacteriaen_US
dc.subjectSindirilebilirlik
dc.subjectSilageen_US
dc.subjectDigestibilityen_US
dc.subjectYulaf
dc.subjectOaten_US
dc.titleFiğ+Yulaf Hasılına İlave Edilen Laktik Asit Bakterileri+Enzim Karışımının Silaj Kalitesine ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkisinin Belirlenmesi
dc.titleDetermining the Effects of Lactic Acid Bacteria+Enzymemixture Added to Vetch+Oat Green Fodder on Silage Quality and Digestibilityen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Collections