Publication:
Dut Posasının Çayır Otu ile Silolanmasının Silaj Kalitesine ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkilerinin Araştırılması

dc.contributor.advisorSelçuk, Zehra
dc.contributor.authorKöksal, Yeliz
dc.date.accessioned2025-12-13T09:25:39Z
dc.date.issued2020
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractYapılan bu çalışmanın amacı dut posasının çayır otuyla birlikte silolanmasının silaj kalitesine, silaj mikrobiyolojisine ve in vitro gerçek sindirilebilirlik değerleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Beyaz dut posası (DP) ve çayır otu (ÇO) ayrı ayrı ve yaş ağırlıkta %25DP+%75ÇO, %50DP+%50ÇO, %75DP+%25ÇO olacak şekilde cam kavanozlara iyice sıkıştırılarak silolanmıştır. Her bir silolama için 5'er adet kavanoz kullanılmıştır. Tüm silajlar 60 gün fermentasyona bırakılmıştır. Fermentasyon süresi sonunda silaj örneklerinin kimyasal, mikrobiyolojik ve in vitro gerçek sindirilebilirlik analizleri yapılmıştır. Silaj örneklerinin kuru madde (KM) değerleri ÇO, %25DP+75ÇO, %50DP+%50ÇO ve %75DP+%25ÇO silajlarında birbirine benzer ve DP silajından daha yüksek (P<0,001) bulunmuştur. Araştırmada en düşük ve en yüksek (P<0,001) asit deterjan fiber (ADF) değerleri sırasıyla DP ve ÇO silajlarında belirlenmiştir. DP, %50DP+%50ÇO ve %75DP+%25ÇO silajlarının nötral deterjan fiber (NDF) değerleri birbirine benzer, ÇO ve %25DP+%75ÇO silajlarına ait NDF değerlerinden düşük (P<0,001) bulunmuştur. Çalışmada en yüksek pH değeri ve en düşük laktik asit (LA) ve asetik asit (AsA) değerleri (P<0,001) ÇO silajında tespit edilmiştir. Araştırmada silaj bileşimindeki DP düzeyi ile silajlara ait metabolize olabilir enerji (ME), LA, AsA, in vitro gerçek sindirilebilirlik (IVGS), in vitro gerçek KM sindirilebilirliği (IVGKMS), in vitro gerçek organik madde sindirilebilirliği (IVGOMS) ve in vitro gerçek NDF sindirilebilirliği (IVGNDFS) değerleri arasında pozitif (P<0,001) bir korelasyon, pH, ADF ve NDF değerleri arasında negatif (P<0,001) bir korelasyon belirlenmiştir. Araştırmada IVGS, IVGKMS, IVGOM ve IVGNDFS değerleri ÇO silajında en düşük, DP silajında ise aynı parametreler en yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, DP'nın %25, 50 ve 75 düzeylerinde ÇO ile karıştırılarak silolanmasının silaj fermentasyonunu ve sindirilebilirliğini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the effects of ensiling mulberry pomace with meadow grass on silage quality, silage microbiology and in vitro true digestibility values. White mulberry pomace (MP) and meadow grass (MG) separately and their combinations, based on wet weight such as 25%MP+75%MG, 50%MP+50%MG, 75%MP+25%MG, were ensiled in jars. A total of 5 jars were used for each ensiling of MG, MP and their combinations silages. All silages were incubated for 60 days. After incubation, chemical and microbiological analyses were performed and estimation of in vitro true digestibility (IVTD) of silages were determined. Dry matter (DM) contents of MG, %25MP+%75MG, %50MP+%50MG and %75MP+%25MG were similar to each other and higher (P<0.001) than that of MP silage. In the study, the lowest and the highest acid detergent fiber (ADF) values were determined in MP and MG silages, respectively. Neutral detergent fiber (NDF) contents of MP, %50MP+%50MG and %75MP+%25MG were similar to each other and they were lower (P<0.001) than those of MG and %25MP+%75MG. The highest pH value and the lowest lactic acid (LA) and acetic acid (AsA) concentrations (P<0.001) were found in MG silage. There was a positive correlation between the level of MP in silages and metabolizable energy (ME) value, LA, AsA, in vitro true digestibility (IVTD), in vitro true DM digestibility (IVTDMD), in vitro true organic acid digestibility (IVTOMD) and in vitro true NDF digestibility (IVTNDFD) (P<0.001) while there was a negative correlation (P<0.001) between the level of MP in silages and pH, ADF and NDF values of silages. Although IVTD, IVTDMD, IVTOMD and IVTNDFD values of MG were lowest, the same parameters were the highest in MP silage. As a result, MP ensiled with MG at the level of 25, 50 and 75%has a positive effect on silage fermentation and digestibility.en_US
dc.identifier.endpage75
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=wf-FPgY-5qjHEzEoOgvMs4I-KBZQDa-XESGftqKA62bksV45Y6MBZySa8qZ7vzXi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/51424
dc.identifier.yoktezid656151
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliği
dc.subjectDut
dc.subjectHayvan Yemleri
dc.subjectMikrobiyoloji
dc.subjectPosa
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectMulberryen_US
dc.subjectSilaj
dc.subjectAnimal Feedsen_US
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectSilolar
dc.subjectPomaceen_US
dc.subjectSilageen_US
dc.subjectSindirilebilirlik
dc.subjectSilosen_US
dc.subjectDigestibilityen_US
dc.subjectÇayır
dc.subjectMeadowen_US
dc.titleDut Posasının Çayır Otu ile Silolanmasının Silaj Kalitesine ve Sindirilebilirliği Üzerine Etkilerinin Araştırılması
dc.titleInvestigation of the Effects of Ensiling of Mulberry Pomace with Meadow Grass on Silage Quality and Digestibilityen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Collections