Publication: Samsun Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Hayward Kivi Çeşidinin Soğukta Muhafazasında Farklı Ambalaj Tiplerinin Etkileri
| dc.contributor.advisor | Özcan, Muharrem | |
| dc.contributor.author | Namdar, Savaş | |
| dc.date.accessioned | 2020-07-21T21:21:33Z | |
| dc.date.available | 2020-07-21T21:21:33Z | |
| dc.date.issued | 2005 | |
| dc.department | OMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | en_US |
| dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
| dc.description | Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005 | en_US |
| dc.description | Libra Kayıt No: 16977 | en_US |
| dc.description.abstract | 2003 ve 2004 yıllarında yapılan bu araştırmada ülkemizde son yıllarda tanınanve bölgemize uygun olan Hayward kivi çeşidinin 3 farklı ambalaj tipi (tüketici ambalaj,klasik ambalaj ve modifiye ambalaj) ile ambalajlanarak muhafaza edilmesiyle birlikte,meyvelerde kalitenin korunması ve muhafaza süresinin uzatılması amaçlanmıştır.Ambalajlanmış meyveler 0oC sıcaklık ve % 90-95 oransal nem koşullarında muhafazaedilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, modifiye ambalaj muhafaza süresince ağırlıkkayıplarını azaltmıştır. Klasik ambalajlı meyvelerde ise ağırlık kayıpları artmıştır.Meyvelerin kabuk kalınlığı, meyve eti sertliği, C vitamini ve titre edilebilir (TE) asitlikseviyesi genel olarak soğukta muhafaza süresince azalmıştır. Suda çözünebilir kurumadde (SÇKM) düzeyi de muhafaza süresi boyunca artış göstermiştir. Ambalajtiplerinin kabuk kalınlığı üzerine etkileri önemsiz bulunmuştur. Fungal çürüklüketmenleri modifiye ambalajlı meyvelerde artmıştır. Tüketici ambalajında muhafazaedilen meyvelerde fungal çürüklük etmenleri azalmıştır. Muhafaza süresinin sonundameyve etinde ki yeşil ve meyve kabuğundaki kırmızı renkte açılma meydana gelmiştir.Meyvelerin tat özellikleri muhafaza süresince azalmıştır. Sonuç olarak, Hayward kivimeyvelerinin, modifiye ambalaj ile 6 ay, tüketici ve klasik ambalaj ile de 5 ay başarılıbir şekilde muhafaza edilebileceği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Kivi, Muhafaza, Ambalaj | |
| dc.description.abstract | The objective of this study was to extend the storage life and maintained the fruitquality of well-know and adapted kiwi cultivar, Hayward in Samsun ecologicalcondition during storage by packing kiwifruit in three different materials (consumer,classic and modified) in 2003 and 2004 growing seasons. Packed kiwi fruits were keptat 0oC and 90-95 % RH, storage conditions.Results of the study showed that the modified package type reduced weighlosses during storage whereas the classic packing type increased it in kiwifruit. Skinthickness, flesh firmness, vitamin C, content and titratable acidity of kiwifruit mostlydecreased during cold storage period. The amount of total solible solid showed anincease during storage period.The effect of packing material on fruit skin thickness was not significant.Physiological disorders and fruit rots in consumer type packing decreased while theyincreased in modified packing. Skin and flesh color losses appeared during storage. Thetaste of Hayward kiwifruits significantly decreased. Finally, it was determined thatHayward kiwifruit cultivar can be storaged in modified package up to six months, but inconsumer and classic package up to five months with success.Key Words : Kiwifruit, Storage, Package | en_US |
| dc.format | XVI, 113 y. : şekil, tablo ; 30 sm. | en_US |
| dc.identifier.endpage | 132 | |
| dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=-L8ilcwn9ZRRc_YMKxXW1sH8zHf_CHccggPOe4GW4sFc4QdoEGV4vDIGNUYBvPbs | |
| dc.identifier.uri | http://libra.omu.edu.tr/tezler/16977.pdf | |
| dc.identifier.yoktezid | 185458 | |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.language.iso | tr | |
| dc.publisher | Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US] |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Ziraat | |
| dc.subject | Ambalajlama | |
| dc.subject | Depolama | |
| dc.subject | Kivi | |
| dc.subject | Agriculture | en_US |
| dc.subject | Soğuk Depolama | |
| dc.subject | Packaging | en_US |
| dc.subject | Storage | en_US |
| dc.subject | Kiwi | en_US |
| dc.subject | Cold Storage | en_US |
| dc.subject.other | TEZ YÜK LİS N174s 2005 | en_US |
| dc.title | Samsun Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Hayward Kivi Çeşidinin Soğukta Muhafazasında Farklı Ambalaj Tiplerinin Etkileri | |
| dc.title | The Effect of Different Packing Materials on Cold Storage of Hayward Kiwifruit Cultivar Grown in Samsun Ecological Condition | en_US |
| dc.type | Master Thesis | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
