Publication:
Farklı Çevre Koşulları ile Sulama Suyu Tuzluluğu İlişkilerinin Domatesin Büyüme, Gelişme Verim ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri

dc.contributor.authorÜnlükara, Ali
dc.contributor.authorCemek, Bilal
dc.contributor.authorKaradavut, Sedat
dc.date.accessioned2020-06-21T10:27:41Z
dc.date.available2020-06-21T10:27:41Z
dc.date.issued2006
dc.departmentOMÜen_US
dc.department-tempGaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Tokat, Türkiye -- Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Tokat, Türkiye -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye -- GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ -- GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ -- ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ --en_US
dc.description.abstractDomates seralarda en fazla yetiştirilen ürünler arasında en başlarda yer almaktadır. İnsan sağlığı açısından yararlı olan antioksidant bileşikleri, vitaminleri ve mineralleri önemli ölçüde içerdiği için domates pek çok ülkede günlük yemeklerin temel içeriğini oluşturmaktadır. Sera yetiştiriciliğinde gerek kalitesi düşük suların kullanımı gerekse topraksız tarım tekniğinde besin çözeltisinin çevrimi sonucu tuzluluk sorunları ortaya çıkmaktadır. Tuzluluk ise belirli bir düzeyden sonra verimde düşüşlere neden olmakta ve iyi yönetilememesi durumunda sürdürülebilir tarımı engellemektedir. Yapılan çalışmalar farklı çevre şartlarında bitkilerin tuzluluğa karşı verdikleri tepkilerin de farklı olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada, daha az verim kaybıyla daha kaliteli ürün elde edebilmek için seralarda gerekli yönetim kararlarının alınmasına yardımcı olabilmek amacıyla farklı çevre şartları ve tuzlulukta yapılan araştırma sonuçları özetlenmeye çalışılmıştır.en_US
dc.description.abstractTomato (Lycopersicon esculentum Mill.) is one of the most important horticultural crops in the greenhouse. In terms of human health, tomato fruit is a major component of daily meals in many countries and constitutes an important source of minerals, vitamins, and antioxidant compounds. Determination of interaction between different environment conditions and irrigation water applying indoor grenhouse is complex . İn this study, We conclude this review by identifying environmental factories and irrigation water salinity management practices that could improve greenhouse fruit quality without yield reduction.en_US
dc.identifier.endpage23en_US
dc.identifier.issn1300-2910
dc.identifier.issn2147-8848
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage15en_US
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpJek5EUTA=
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/7922
dc.identifier.volume23en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.journalGaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleFarklı Çevre Koşulları ile Sulama Suyu Tuzluluğu İlişkilerinin Domatesin Büyüme, Gelişme Verim ve Kalitesi Üzerindeki Etkilerien_US
dc.title.alternativeInfluence on yield and development, growth of tomato intreaction different greenhouse environmental conditions and irrigation water salinityen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files