Publication:
Yumurtacı Tavuklarda Hünnap (Zizyphus jujuba Mill.) Yaprak Ekstraktının İnce Bağırsak Mikroflorası ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada, yumurtacı tavuk (Nick Brown; 32 haftalık) rasyonlarına ilave edilen hünnap yaprak ekstraktının(HYE) bazı kan parametreleri ve jejunum bakteri içeriği üzerine etkileri araştırılmıştır.Çalışmada 32 haftalık 96 adet Nick Brown yumurta tavuğubiri kontrol (HYE-0)ve 3’ü deneme grubu olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Bir haftası alıştırma periyodu olmak üzere toplam 10 hafta süren çalışmada HYE-0grubu bazal yem ile beslenmiştir. Her 1 kg karma yem için 1 g yaprak; 2 g yaprak; 3 g yaprak kullanılarak ekstraksiyon işlemi yapılmış ve elde edilen ekstraktlar 45 mg kg-1(HYE-1), 90 mg kg-1(HYE-2) ve 135 mg kg-1(HYE-3) düzeylerinde bazal yeme ilave edilerek deneme grupları beslenmiştir. Çalışmada hünnap yaprak ekstraktının jejunum toplam koliform bakteri sayısı üzerine önemli bir etkisinin olmadığı; laktobasil sayısı üzerine ise önemli bir etkisinin olduğu(p<0.05)tespit edilmiştir. Hünnap yaprak ekstraktının rasyondaki 90 mg kg-1ve 135 mg kg-1düzeylerinin laktobasil sayısınıarttırdığıbelirlenmiştir (p<0.05). Hünnap yaprakekstraktının serum glukoz, albümin, fosfor düzeylerine ve AST ile GGT enzim aktiviteleri üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Serum trigliserid düzeyi bakımından ise gruplar arasında önemli bir fark olmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, hünnap yaprak ekstraktının yumurtacı tavuk rasyonlarında 90 mg kg-1ve 135 mg kg-1düzeylerinde kullanılmasının bağırsak florasını kısmen iyileştirebileceği kanaatine varılmıştır.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Volume

6

Issue

1

Start Page

91

End Page

99

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By