Publication:
Domates Üretim Artıklarının Mikrobiyolojik Yöntemlerle Kompostlanması ve Üretilen Kompostun Tarımda Kullanımı

dc.contributor.advisorKızılkaya, Rıdvan
dc.contributor.authorDurmuş, Murat
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:59Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:59Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı / Toprak Bilim Dalı
dc.descriptionTez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 25597en_US
dc.description.abstractDomates artık ve atığının mikrobiyolojik yöntemler ile kompostlanması, elde edilen kompostun (DK) sera denemesi ile yine domates bitkisinin verim ve verim unsurları ile toprak özelliklerine etkisinin belirlendiği tez çalışmasında, kompostlama işlemi klasik kompostlamanın aksine sadece büyükbaş hayvan gübresinden izole edilen mikroorganizmalar aracılığı ile sıralı yığın şeklinde windrow yöntemi ile sağlanmıştır. Toplam kompostlama süresi 90 gün sürmüştür. Kompostlama periyodunun başlangıcında kompost materyalinin C:N oranı 39.10 iken sürecin sonunda C:N oranınn 12.70'e düşmüştür. Elde edilen kompost killi tın bünyeli toprağa % 1, % 2, % 4 ve % 6 dozlarında ve yine aynı dozlarda optimum düzeydeki kimyasal gübre ile beraber verilmiş ve saksılarda domates bitkisi yetiştirilmiştir. Sera denemesi süresince üç farklı vejetasyon dönemi sonunda domates bitkisinin kuru madde, pH, EC, N, P, Na, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn içerikleri belirlenmiştir. Toprakların kimyasal özelliklerinden; pH, EC, organik madde, toplam N, alınabilir P, değişebilir Na, K, Ca, Mg, ve alınabilir Fe, Cu, Zn ve Mn içerikleri saptanmıştır. Biyolojik toprak özelliklerinden mikrobiyal biyokütle karbon (MBC), toprak solunumu (TS), dehidrogenaz enzim aktivitesi (DHA), katalaz enzim aktivitesi (KA) ve Cmic/Corg oranındaki değişimler belirlenmiştir. Toprakların biyolojik özellikleri ile kimyasal özellikleri arasında, toprakların biyolojik özelliklerinin birbirleri ile arasında, domates verimi ile toprağın kimyasal ve biyolojik özellikleri arasında genel olarak istatistiksel açıdan önemli ilişkiler bulunmuştur. Sera denemesi sonrasında tüm uygulamaların domates verimini arttırdığı belirlenmiş, en fazla verim ise % 1 DK+KG uygulaması sonrasında elde edilmiştir. Uygulamaların genel olarak bitkinin mineral madde kapsamını artırdığı belirlenmiştir. Uygulamalar sonrasında toprakta bitki besin elementlerinin arttığı ve biyolojik özelliklerin olumlu yönde etkilendiği belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this thesis, composting of the post-harvest tomatoplant wastes and residues by microbiological methods, the effects of compost on the yield and yield components of tomato and soil properties were determined with greenhouse experiment. Composting process, unlike conventional composting methods, composting of the post-harvest tomato plant wastes and residues was carried out only inoculating with microorganisms obtained from animal manure by windrow method. Total composting period ended after 90 days. The C:N ratio of the compost material was 39.10 at the beginning of the composting period, while the C:N ratio decreased to 12.70 at the end of the process. The obtained compost clay loam was applied to the soil with 1%, 2%, 4% and 6% doses and at the same doses with optimum chemical fertilizer and tomato plant was grown in pots. During the greenhouse experiment at the end of 3 different vegetation period of tomato plant, it has been identified dry matter, pH, EC, N, P, Na, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn of plants. Chemical properties of soils, it has been identified pH, EC, organic matter, total N, receivable P, exchangeable Na, K, Ca, Mg, ve receivable Fe, Cu, Zn ve Mn. Biological properties of soils, it has been identified microbial biomass carbon (MBC), basal respiration (BR), dehydrogenase enzyme activity (DHA), catalase enzyme activity(CA) and Cmic/Corg ratio. There was a statistically significant relationships were found between the biological and chemical properties of soils, the biological properties of soils with each other, the tomato yield and the chemical and biological properties of the soil. After the greenhouse test, it was determined that all applications increased tomato yield and the highest yield was obtained after 1% DK + KG application. It was determined that the applications generally increased the mineral content of the plant. After the applications, it was determined that plant nutrients increased in soil and soil biological properties were positively affected.en_US
dc.formatXVII, , 155 yaprak. : resim, şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage178
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmc4Yi-F3Sv293Y4NR9GFaIfTUNhIs-mJrd5Sx0EwRmuC
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/25597.pdf
dc.identifier.yoktezid576989
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectMikrobiyal Enzimler
dc.subjectMikrobiyoloji
dc.subjectMikrobiyolojik Aktivite
dc.subjectMikrobiyolojik Değişimler
dc.subjectOrganik Toprak
dc.subjectSanayi Domatesi
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectTarım Toprakları
dc.subjectMicrobial Enzymesen_US
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectMicrobiological Activityen_US
dc.subjectMicrobiological Changesen_US
dc.subjectOrganic Soilen_US
dc.subjectProcessing Tomatoen_US
dc.subjectAgricultural Soilsen_US
dc.subject.otherTEZ DOK D947d 2019en_US
dc.titleDomates Üretim Artıklarının Mikrobiyolojik Yöntemlerle Kompostlanması ve Üretilen Kompostun Tarımda Kullanımı
dc.titleComposting of Tomato Wastes by Microbiological Methods and Using Produced Compost in Agricultureen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files