Publication: Tavuk Kökenli Enterococcus Faecium ve Lactobacillus Türlerinin Probiyotik Özelliklerinin Araştırılması
Loading...
Date
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışmada potansiyel probiyotik bakterilerden Lactobacillus spp. ve Enterococcusfaecium’un sağlıklı tavuklardan izolasyonu ve probiyotik olarak kullanılma potansiyellerininaraştırılması amaçlandı. Çalışmada Samsun’da bulunan ticari bir kanatlı hayvan mezbahasından50 adet tavuğa ait bağırsak incelendi. Bağırsak mukozalarından alınan örneklerden Lactobacillusspp. ve E. faecium bakterilerinin izolasyonu amacıyla selektif besi yerlerine ekim yapıldı. Şüphelikolonilerin identifikasyonu PCR ile yapıldı. İzole edilen bakterilerin % 0,5-1,0 safrakonsantrasyonlarına direnci için Safra Tolerans Testi gerçekleştirildi. İzolatların pH 3 ve pH 5’edirenç durumları pH Tolerans Testi ile belirlendi. İzolatların hidrofobisiteleri %0,03 KongoKırmızılı agar kullanılarak incelendi. İzolatların antibiyotik dirençlilikleri dokuz farklıantibiyotik diski kullanılarak Disk Difüzyon Testi ile belirlendi. İzolatların patojen Escherichiacoli izolatına karşı antagonistik etkilerinin araştırılmasında Radyal Difüzyon yöntemi kullanıldı.Örneklerden 20 adet E. faecium ve 9’u L. acidophilus olmak üzere 21 adet Lactobacillus spp.izole edildi. İzolatların tümünün % 0,5-1,0 safra konsantrasyonlarına, pH 3-5’e dirençli olduklarısaptandı. İzolatların tümünün hidrofobik karakterde olduğu, ancak hiçbirisinin E. coli’ye karşıantagonistik etki göstermediği belirlendi. E. faecium izolatlarının 8 tanesi 8 antibiyotiğe karşıdirençli olarak değerlendirildi. Lactobacillus spp. izolatlarının 1 tanesinin 5 antibiyotiğe ve L.acidophilusizolatlarından da 1 tanesinin 7 antibiyotiğe dirençli olduğu belirlendi ve çoklu direncesahip suşlar olarak değerlendirildi. Çalışma sonucunda tüm izolatların hidrofobik özellikteolduğu, safra ve düşük pH’ya dirençli olduğu fakat hiçbirisinin E. coli’ye karşı test edilenkoşullarda etkili olmadığı belirlendi. Elde edilen sonuçlar, E. faecium, L. acidophilus veLactobacillus spp. izolatlarından çoklu antibiyotik direnci gösterenlerin probiyotik olarakkullanılabilir özellikte olduğunu ve in vivo koşullarda etkinlik denemeleri yapılması gerekliliğinigöstermektedir.
Description
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Volume
5
Issue
3
Start Page
356
End Page
365
