Publication:
Bal Arısı (Apis Mellifera L.)'nda Değişik Koloni Populasyonu Gücü, Yüksek Tipi ve Hasat Zamanlarının Arı Sütü Verimine Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

BAL ARISI (Apis mellifera L.)'NDA DEĞİŞİK KOLONİ POPULASYONU GÜCÜ, YÜKSÜK TİPİ VE HASAT ZAMANLARININ ARI SÜTÜ VERİMİNE ETKİSİ ÖZET Genç işçi arılar tarafından ana arı olacak larvaların beslenmesi amacıyla salgılanan arı sütünün çok önemli biyolojik özellikleri bulunmakta olup, bu özelliklerinden dolayı insanların bu ürüne büyük talepleri bulunmaktadır. Çok önemli bir besin maddesi olan arı sütünün üretiminin, hangi üretim faktörlerinde daha yüksek olduğunun tespiti maksadıyla yapılan bu araştırmada, polenin bol olduğu Mayıs ayında üçer adet 10 ar ve 20 şer çerçeve anlı koloniler de saf balmumundan ve piyasadan temin edilen temel peteklerden elde edilen balmumundan yapılan ana arı yüksüklerinde, larva transferinden sonraki 48 ve 72. saatlerde hasat edilen arı sütü miktarları belirlenmeye çalışılmıştır. Çevre şartları yönünden homojenlik oluşturmak amacıyla uygulamalar üç kez tekrarlanmıştır. Üretilen arı sütü uygun şartlarda tartılarak muhafaza edilmiştir. Populasyon gücü 10 ve 20 çerçeveli arı olan kolonilerde üretilen ortalama arı sütü miktarı sırasıyla 369.90±8.73 ve 402.40±8.38 mg/yüksük, saf ve piyasa balmumu yüksüklerinde 401.26±8.39 ve 371.04±8.72 mg/yüksük; 48 ve 72. hasat saatlerinde ise 343.35±8.87 ve 428.95±8.75 mg/yüksük olarak bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucu, koloni büyüklüğü, yüksük tipi ve hasat zamanlarının arı sütü verimi üzerine önemli (P etkilerinin olduğu görülmüştür. Koloni büyüklüğü ile hasat zamanı arasında ise (P <0.01) düzeyinde önemli ilişki belirlenmiştir. En yüksek arı sütü verimi ortalama 461.43±25.60 mg/yüksük ile 10 çerçeve anlı koloni, saf balmumundan yapılmış yüksükte ve 72. hasat zamanı kombinasyonundan elde edildiği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Bal arısı {Apis mellifera L), başlatıcı koloni, arı sütü, yüksük tipi, hasat zamanı
Ill ABSTRACT Royal Jelly secreted by young worker for feeding larvaes have very considerable biologial traits and for this reason it can be used in same illness' treatments. In this study it was aimed to determine royal jelly amounts produced at different production units. On May in which polen production is ample, Queen cups made from wax obtained from main frames (pure wax commarcial main frames) were introduced in the 3 10 frames covered with bees colonies and 3 20 frames covered with bees colonies separately. Royal jelly was harvested 48 and 72 hours after larvae transfer into the cups and it was aimed to determine the royal jelly amounts produced. Treatments were repeated 3 times in order to provide in term of enviromental conditions. Royal jelly was harvested and then weighed (0.01 mg) Avarege amounts of royal jelly at 10 frames covered with bees and 20 frames covered with bees, pure and commercial wax cups and 48 and 72 harvest hours were found as 369.90±8.73, 402.40±8.38; 401.26±8.39, 371.04±8.72 and 343.35±8.87, 428.95±8.75 respectively. Data obtained from the study showed that colony size, cup type and harvest time have signicicant effect on royal jelly yield (PO.01). It was determined a significant relationship between colony size and harvest time (P highest royal jelly yield was obtained from the combination of 461.43±25.60 mg/cup, 10 frames covered with bees colony and pure wax and 72 harvest date. Key Words : Honey Bee {Apis mellifera L.), starter colony, royal jelly, cup type, harvest time.

Description

Tez (yüksek lisans) –Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1998
Libra Kayıt No: 31389

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

35

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By