Publication:
Yonca Kuru Otuna Malik Asit ve Fumarik Asit İlavesinin İn Vitro Gerçek Sindirilebilirlik ve Rumen Fermentasyonu Üzerine Etkisi

dc.contributor.advisorSalman, Mustafa
dc.contributor.authorAkyürek, Muhammed Ali
dc.date.accessioned2020-07-21T21:58:55Z
dc.date.available2020-07-21T21:58:55Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 127451en_US
dc.description.abstractAmaç:Bu çalışmada yonca kuru otuna farklı düzeylerde ilave edilen fumarik asit ve malik asit ilavesinin in vitro gerçek sindirilebilirlik ve rumen fermentasyonu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Bu çalışma fumarik asit ve malik asit için ayrı ayrı yürütüldü. Fumarik asit ve malik asitin kullanılmadığı ilk fermentör (kavanoz) kontrol grubunu oluşturdu. Fumarikve malik asit %0,1, 0,2 ve 0,3 düzeylerinde ayrı fermentörlere konularak sırasıyla deneme grubu 1, 2 ve 3 oluşturuldu. Yem örnekleri her bir grup için 16 adet tekerrür olarak planlandı. İnkübasyon süresi 48 saat olarak uygulandı. Bulgular:Yonca kuru otunun in vitro gerçek sindirilebilirliği üzerine %0,1 ve 0,2 düzeylerinde ilave edilen fumarik asitin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında herhangi bir olumsuz (P>0,05) etkisi gözlenmezken, %0,3 düzeyinde kullanılan fumarik asitin ise azaltıcı (P<0,05) yönde bir etkisi olmuştur. Yonca kuru otunun in vitro gerçek sindirilebilirlik düzeyi üzerine malik asitin etkisine bakıldığında kontrol grubu ile deneme grubu 1 arasında istatistiksel bir farklılık (P>0,05) bulunmazken, deneme grubu 2 ve 3'de istatistiki olarak önemli (P<0,05) bulunmuştur. En düşük in vitro gerçek organik madde sindirilebilirlik düzeyi fumarik asit ve malik asitin %0,3 düzeyinde ilave edilen gruplarda tespit edilmiştir. İn vitrogerçek NDF sindirilebilirliği bakımından fumarik ve malik asitin %0.3düzeyinde kullanılan deneme grubu 3 ile kontrol grubu arasında istatistiksel bir farklılık (P<0,05) bulunmuştur. Sonuç: Yonca kuru otuna %0,3 düzeyinde fumarik asit ve malik asit ilavesinin in vitro gerçek sindirilebilirlik ve in vitro gerçek NDF sindirilebilirliğini azalttığını göstermiştir. Fumarik asit ve malik asitin %0,1 düzeyinde kullanımının in vitro gerçek sindirilebilirlik ve NDF sindirilebilirliği üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmamıştır. Elde edilen bu verilerin ışığındamalik asit ve fumarik asitin in vivo çalışmalar ile yem tüketimi, performans ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri araştırılabilir. Anahtar kelimeler: Fumarik asit; malik asit; sindirilebilirlik; yonca kuru otu
dc.description.abstractAim: The aim of this study was to investigate the effects of different levels of fumaric and malic acid added to alfalfa hay on in vitro true digestibility and rumen fermentation. Material and Method:Fumaric acid and malic acid were carried out separately. The first fermentor (jar) in the incubator without fumaric acid and malic acid formed the control group. Each acid (fumaric and malic acid) was added to individual fermentors at 0.1, 0.2 and 0.3% levels to form experiment groups 1, 2 and 3, respectively.The feed samples were planned to have 16 replications for each group. Incubation period was 48 hours. Results: Fumaric acid added at 0.1% and 0.2% levels to alfalfa hay on in vitro true digestibility was not observed in any negative (P> 0.05) effect compared to the control group. However, fumaric acid used at 0.3% level had a decreasing (P <0.05) effect. While the effect of malic acid on in vitro true digestibility level of alfalfa hay was examined, there was no statistical difference (P> 0.05) between control group and experimental group 1, whereas there was a statistically significant difference (P <0.05) between the control groups, experimental groups 2 and 3. The lowest in vitro true organic digestibility level was found in the groups added at 0.3% of fumaric acid and malic acid.Fumaric acid and malic acid were statistically significant (P< 0.05) in experimental group 3 compared to control group in terms of in vitrotrue NDF digestibility. Conclusion: This study showed that the addition of 0.3% fumaric acid and malic acid to alfalfa hay reduces in vitro true digestibility and in vitro gerçek NDF digestibility. The use of fumaric acid and malic acid at 0.1% did not have any negative effect on in vitro true digestibility and in vitrotrue NDF digestibility. However, further studies are required to investigate the effects of fumaric and malic acids on in vivo ruminal fermentation with feed consumption and performance in ruminants. Keywords: Fumaric acid; malic acid; digestibility; alfalfa hayen_US
dc.formatXII, 31 yaprak : tablo, şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage42
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=FgmkGchPKo23qQqBeqzVZlxukzQubfh_FNR456ATg5c_iZl88PLmoHB3bVcjdX-7
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/127451.pdf
dc.identifier.yoktezid563356
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliği
dc.subjectFermentasyon
dc.subjectFumarik Asit
dc.subjectHayvan Besleme
dc.subjectHayvan Yemleri
dc.subjectHayvancılık
dc.subjectMalik Asit
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectRumen
dc.subjectFermentationen_US
dc.subjectSindirilebilirlik
dc.subjectFumaric Aciden_US
dc.subjectYonca
dc.subjectAnimal Feedingen_US
dc.subjectAnimal Feedsen_US
dc.subjectAnimal Husbandryen_US
dc.subjectMalic Aciden_US
dc.subjectRumenen_US
dc.subjectDigestibilityen_US
dc.subjectAlfalfaen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A313y 2019en_US
dc.titleYonca Kuru Otuna Malik Asit ve Fumarik Asit İlavesinin İn Vitro Gerçek Sindirilebilirlik ve Rumen Fermentasyonu Üzerine Etkisi
dc.titleThe Effects of Different Levels of Fumaric Acid and Malic Acid Added to Alfalfa Hay on In Vitro True Digestibility and Rumen Fermentationen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files