Publication: Yabani Çuhaçiçeğinin Doku Kültürü İle Kitlesel Üretimi
| dc.contributor.author | Tütüncü, Mehmet | |
| dc.contributor.author | Andiç, Merve | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T01:52:37Z | |
| dc.date.issued | 2022 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Çuhaçiçeği (Primula acaulis) Primulaceae familyası içerisinde yer alan erken ilkbaharda çiçeklenen mevsimlik çiçek ya da saksılı süs bitkisi olarak üretilmektedir. Çuhaçiçeği, yavru bireylerin ana bitkiden ayrılması şeklinde çoğaltılabilmekle beraber çoğaltım kat sayısın düşük olması ve tohumlarında görülen düzensiz ve geç çimlenme kitlesel üretimini engellemektedir. Bu nedenle, yapılan bu çalışma ile doğal olarak yayılış gösteren yabani çuha çiçeklerinin in vitro’. da kültüre alınarak kitlesel üretimi amaçlanmıştır. Doğadan toplanan bitkiler sera koşullarında kültüre alınmış ve eksplant kaynağı olarak kullanılmıştır. Yüzey sterilizasyonu gerçekleştirilen rizom eksplantları Benziladenin (BA) (0.5, 1.0 ve 3.0 mg L-1) ve İndol bütirik asit (IAA) (0.5 mg L-1) büyüme düzenleyicileri içeren MS ortamında kültüre alınmıştır. Çalışma sonucunda en yüksek çoğaltım kat sayısı 1.0 mg L-1 BA ve 0.5 mg L-1 IAA içeren MS ortamında 7.85 olmuştur. Elde edilen sürgünlerin 1 mg L-1 IBA içeren MS ortamda kültüre alınmasıyla %75 oranında köklenme başarısı sağlanmıştır. Torf:perlit ortamında kültüre alınan bitkilerde %62.5 hayatta kalma oranı elde edilmiştir. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.7161/omuanajas.1078362 | |
| dc.identifier.endpage | 582 | en_US |
| dc.identifier.issn | 1308-8750 | |
| dc.identifier.issn | 1308-8769 | |
| dc.identifier.issue | 3 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 571 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 1153752 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.7161/omuanajas.1078362 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1153752/yabani-cuhaciceginin-doku-kulturu-ile-kitlesel-uretimi | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/47273 | |
| dc.identifier.volume | 37 | en_US |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Biyoloji | en_US |
| dc.title | Yabani Çuhaçiçeğinin Doku Kültürü İle Kitlesel Üretimi | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
