Publication:
Amasya'da Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile Tane İçeriğindeki Değişimin İncelenmesi ve Optimum Hasat Zamanlarının Tespiti

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

IV ÖZ AMASYA'DA YETİŞTİRİLEN BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİ İLE TANE İÇERİĞİNDEKİ DEĞİŞİMİN İNCELENMESİ VE OPTİMUM HASAT ZAMANLARININ TESPİTİ Bu araştırma, 1997 ve 1998 yıllarında Amasya ili merkez ilçede yetiştirilen Aküzüm, Kızılsirke, Kazova, Antep üzümü, Asılasma, Amasya çavuşu, Abalıkoca, Bursa üzümü ve Tilkikuyruğu üzüm çeşitlerinin büyüme ve gelişme özellikleri ile tane içeriğindeki değişimin incelenmesi ve optimum hasat zamanlarının tespiti amacıyla yapılmıştır. Amasya ili merkez ilçede yetiştirilen üzüm çeşitleri denemenin her iki yılında da nisan ayı içinde uyanırken; çiçeklenme, mayıs-haziran aylarında, hasat ise yıllara göre eylül ve ağustos aylarında gerçekleşmiştir. Tüm çeşitlerde son ölçüm tarihine kadar suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı ve pH'da artış, tartarik asit olarak saptanan asitlikte ise azalış olduğu saptanmıştır. Gerek SÇKM'deki artış gerekse asitlikteki azalış üreticilere göre belirlenen hasat zamanından sonra da devam ettiği tespit edilmiştir. Olgunluk indisi de (SÇKM/Asit) ilk yıl 15 Eylül'e kadar, ikinci yıl ise 28 Eylül'e kadar hemen tüm çeşitlerde büyük bir artış gösterdiği ortaya konulmuştur. Buna göre üzüm çeşitlerinin hasadının eylül ayı ortalarına doğru yapılması gerek kalite gerekse kantite bakımından daha uygun olacaktır, incelemeye alınan üzüm çeşitlerinde olgunluk indisinin 16, 97:1 (Asılasma) ile 32, 60:1 (Amasya çavuşu) arasında değiştiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Asma, fenoloji, morfoloji, tane içeriği
ABSTRACT A RESEARCH ON GROWTH, DEVELOPMENT CHARACTERISTICS, CHANGING IN BERRY COMPOSITION AND OPTIMUM HARVESTING TIME OF SOME GRAPE CULTIVARS GROWN IN AMASYA PROVINCE AND This research has been carried out to determine the phenological phases, growth characteristics and berry composition of Aküzüm, Kızılsirke, Kazova, Antep üzümü, Asılasma, Amasya çavuşu, Abalıkoca, Bursa üzümü and Tilkikuyruğu grape varieties grown in Amasya province, in 1997 and 1998. In this province, while all the cultivars bud-bursted during April, blooming arise at May-June and they were harvested during August and September while the total soluble solids (TSS) and pH increased, the acidity were found to be decreased till the last observation time. The increase of TSS and decrease of acidity were find continue after the harvest time predicted belongs to the grape grower. The maturation index was also showed sharp increase till the time of September 15 and 28, respectively to the years. According to the maturation index, harvest time must be prolonged to the middle of September for both grape quality and quantity. According to the sum of two year, the maturation index were found to be differed between 16, 97:1 (Asılasma) and 32, 60:1 (Amasya Çavuşu). Keywords : Grape, phenology, morphology, berry composition

Description

Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1999
Libra Kayıt No: 36457

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

74

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By