Publication:
Türkiye’de Biyolojik Çeşitliliği Tehdit Eden Biyo-kaçakçılık

dc.contributor.authorKurt, Haydar
dc.contributor.authorGöre, Merve
dc.contributor.authorKurt, Orhan
dc.contributor.authorÇelik, Nurya
dc.date.accessioned2025-12-10T23:21:53Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractTürkiye; coğrafik, topoğrafik ve ekolojik farklılığının sonucu olarak oldukça zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Türkiye biyolojik zenginliği nedeni ile bir biyolojik çekim merkezi ve zengin bir biyolojik materyal deposu olma özelliği arz etmektedir. Biyolojik çeşitliliğin yetkili kurumların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkarılması, biyo-kaçakçılık olarak adlandırılmaktadır. Maalesef, alınan bütün tedbirlere rağmen, birçok sektör tarafından kullanım alanı olan biyolojik çeşitliliğimiz,\rbiyolojik kaçakçılığa maruz kalmış ve kalmaya devam etmektedirler. Biyolojik çeşitliliğimizi gelecek nesillere, güvenli bir biçimde teslim etme konusunda içimizin rahat ve gönlümüzün ferah olması gerekir. Bu amaçla; i) toplumsal duyarlılığın oluşturulması, ii) uzman personellerin yetiştirilmesi, iii) yasal düzenlemelerin en üst düzeyde yapılması, iv) ulusal ve uluslararası koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması ve canlı tutulması, v) biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanılmasına hizmet etme potansiyeli olan çalışmalara yeteri kadar destek verilmelidir. Bu makalenin amacı Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin önemini ortaya koymak,\rbiyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olan biyo-kaçakçılığa Türkiye odaklı dikkat çekerek, Türkiye’de biyo-kaçakçılığın önlenmesine katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla bu makalede biyokaçakçılık konusu Türkiye ölçeğinde değerlendirmiş, son yıllarda Türkiye’de kayıtlara geçen biyokaçakçılık olaylarını güncel örnekleri ile sunulmuş ve biyo-kaçakçılığı daha etkin bir biçimde önlemek için alınması gereken önlemler değerlendirilmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v7isp2.46-51.3124
dc.identifier.endpage51en_US
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.startpage46en_US
dc.identifier.trdizinid521914
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v7isp2.46-51.3124
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/521914/turkiyede-biyolojik-cesitliligi-tehdit-eden-biyo-kacakcilik
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35463
dc.identifier.volume7en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.titleTürkiye’de Biyolojik Çeşitliliği Tehdit Eden Biyo-kaçakçılıken_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files