Repository logo

Publication:
Arpa ve Buğday Ağırlıklı Rasyonlara Enzim İlavesinin Bıldırcınların Performansına ve Karkas Özelliklerine Etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

III ÖZET Bu araştırma, arpa (A) ve buğday (B) ağırlıklı japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına multienzim (E) uygulamasının çeşitli verim özelliklerine etkisini belirlemek için yapılmıştır. Denemede 540 adet, karışık cinsiyette, bir günlük japon bıldırcını kullanılmış, 0-3 haftalar arası %24 HP ve 3000 kcal/kg ME, 4-6 haftaları arasında %22 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren karmalarla yemleme yapılmıştır. Araştırmada 6 değişik rasyon (1. B+E 2. B, 3. 2/3 B+1/3 A+E, 4. 1/3 B+2/3 A+E, 5. A+E, 6. A) kullanılmıştır. Hem B hem de A ağırlıklı rasyona enzim ilavesi ile canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı 28. günde çok önemli düzeyde artarken (PO.01), 42. günde yalnız A'ya E ilavesi canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını önemli düzeyde artırmıştır (P<0.05). Buğdaya E ilavesi ile deneme süresince yem tüketiminde gözlenen artış önemsiz bulunurken (P>0.05), A içeren karmaya enzim ilavesi yem tüketimini önemli ölçüde artırmıştır (P<0.01). Enzim ilavesi 28. günde yemden yararlanma oranında artışa neden olmuş (PO.01), 42. günde ise E'in etkisi önemsiz bulunmuştur. Taşlık ağırlığındaki farklılık dışında (P<0.01), karkas özelliklerinde farklılık gözlenmemiştir. İnce bağırsak ve kör bağırsak uzunluğu ile kuru madde içeriğinde E'e bağlı bir değişim gözlenmemiştir. Deneme sonucunda, A ve B ağırlıklı bıldırcın karmalarına E ilavesinin performansı olumlu yönde etkilediği ve bu etkinin A'da daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Anahtar kelimeler: Bıldırcın, arpa ve buğday, enzim ilavesi, verim özellikleri, ince bağırsak uzunluğu ve kuru madde içeriği
ABSTRACT EFFECT OF ENZYME SUPPLEMENTATION ON THE PERFORMANCE AND CARCASS TRAITS IN QUAIL FED BARLEY AND WHEAT BASED DIETS This research was conducted to determine the effect of exogenous multienzyme (E) supplementation to wheat (W) and barley (B) based diets on performance of Japanese quails. A total of 540 day-old mixed male and female Japanese quails were used in the study. They were fed isonitrogenic and isocaloric diets containing 24% crude protein and 3000 kcal/kg ME during the first 3 weeks of age and 22% crude protein and 3000 kcal/kg ME for 4-6 weeks of age. Six different treatments with 3 replications were used; 1) W+E, 2) W, 3) 2/3 W+1/3 B+E, 4) 1/3 W+2/3 B+E, 5). B+E, 6) B. While enzyme supplementation affected the live weight (LW) and live weight gain (LWG) positively (P<01) in both W and B based diets at day 28, E increased LW and LWG in only B based diet at day 42 (P<05). Although the positive effect of E in W based diet on feed consumption was not statistically significant (P>.05), E increased feed consumption in B based diets (P<01) during the experimental period. Enzyme supplementation improved the feed efficiency ratios at day 28 (P<01), and no effect observed at day 42. Except the differences in gizzard weight (P<01), there were no differences in carcass characteristics. There has been not seen any effect of E on the lengths and dry matter contents of small intestine and caecum. In conclusion, E supplementation to the diets which had based on W and B affects quail performance positively, and this effect has been seen more appearent in B based diets. Key words: Quail, barley and wheat, enzyme supplementation, performance, intestinal lenght and dry matter content

Description

Tez (Yüksek Lisans) –Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1997
Libra Kayıt No: 31023

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

48

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By