Publication:
Üniversite Öğrencilerinde Umutsuzluk Düzeyinin Beslenme Durumu ve Demografik Özelliklerle İlişkisi

dc.contributor.advisorKılıç, Nermin
dc.contributor.authorUzdil, Zeynep
dc.date.accessioned2020-07-21T21:58:35Z
dc.date.available2020-07-21T21:58:35Z
dc.date.issued2016
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Bilimleri Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2016en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 92505en_US
dc.description.abstractAmaç: Üniversite öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerine beslenme durumu ve demografik özelliklerin etkisinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim gören 733 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Bütün katılımcılara demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümleri sorgulamaya yönelik bir anket formu ve umutsuzluk düzeyini belirlemek için 'Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ)' uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin BUÖ puan ortalaması 4,63±3,75 olup çoğunluğun (%50,1) umutsuzluk ölçeği puanı ortalaması normal sınırlardadır. Uyku süresi 5-6 saat ve ≥10 saat olan, sigara ve alkol kullanan, haftada en az 1 kez veya daha sık alkol kullananların BUÖ puanı yüksek iken öğün atlayan, kahvaltı ve öğle öğününü atlayanların BUÖ puanı düşüktür (p<0,05). Sağlıksız besinlerden işlenmiş et ürünü, sebze ve patates kızartması, hazır çorba, fıstık ezmesi, şekerlemeler, hamburger, ketçap, margarin, mayonez, cips, toz içecek, meşrubat ve tüketilen miktara bağlı sağlıksız sayılabilen besinlerden tost, simit, börek, kek, kaymak, pekmez, tahin, şerbetli tatlıyı sık (her gün veya haftada 5-6 kez) tüketenlerin umutsuzluk puanı yüksektir (p<0,05). Sonuç: Çalışma kapsamında incelenen üniversite öğrencilerinin çoğunluğunun, BUÖ puan ortalamasının normal aralıkta olduğu tespit edilmiştir. Uyku süresi, sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız besinlerin sık tüketilmesi gibi özelliklerin, umutsuzluk puanını etkilediği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Beslenme; demografik özellik; umutsuzluk; üniversite öğrencisi
dc.description.abstractAim: It is aimed to investigate that the effects of nutritional status and demographic characteristics on hopelessness score of university students. Material and Method: Seven hundred and thirty-three students, who have 4 years of courses in different faculties of Ondokuz Mayis University, were included. A questionnaire containing informations on demographic characteristics, nutritional habits, anthropometric measurements was applied to all students along with Beck Hopelessness Inventory (BHI) to evaluate hopelessness score. Study data was assessed with a SPSS 20.0 statistics package programme. Results: The mean BHI score was 4.63±3.75 and mean of most of their BHI scores (50.1%) was normal. Sleeping 5-6 hours and ≥10 hours, using smoke and alcohol, using alcohol at least one time or more in a week was associated higher and skipping meal especially breakfast and lunch was low BHI score (p<0.05). Unhealty foods such as processed meat product, fried vegetable, fried potato, package soup, peanut butter, sweets, hamburger, ketchup, margarine, mayonnaise, chips, powdered drinks, soft drinks and due to amount of consume considered as unhealty foods such as toast, bagel, patty, cake, slide, molasses, tahini, dessert was associated with higher hopelessness point when consumed every day or five or six times in a week (p<0.05). Conclusion: The mean BHI score of university students which we examined was determined as normal. Characteristics such as sleeping time, using smoke and alcohol, consuming usually unhealty foods were relationship with hopelessnes scale. Keywords: Demographic characteristic; hopelessness; nutrition; university studenten_US
dc.formatVIII, 94 y. : şekil, tablo ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage105
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=OykDDeWBWTL9-Wm52sZBrGmkQWd_xB6TgJOUAaND38fEkNEoSDrpJ2RsUYQEqK12
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/92505.pdf
dc.identifier.yoktezid443700
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetik
dc.subjectBeslenme
dc.subjectBeslenme Durumu
dc.subjectBeslenme İncelemeleri
dc.subjectDemografi
dc.subjectUmutsuzluk
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectÖğrenciler
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectÜniversite Öğrencileri
dc.subjectNutritional Statusen_US
dc.subjectNutrition Surveysen_US
dc.subjectDemographyen_US
dc.subjectHopelessnessen_US
dc.subjectStudentsen_US
dc.subjectUniversity Studentsen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS U99ü 2016en_US
dc.titleÜniversite Öğrencilerinde Umutsuzluk Düzeyinin Beslenme Durumu ve Demografik Özelliklerle İlişkisi
dc.titleThe Relationship Between Hopelessness Level with Nutritional Status and Demographic Characteristics at University Studentsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files