Publication:
Orta Karadeniz Bölgesinde Patateste Sorun Olan Pectobacterium ve Dickeya Spp. Bakteriyel Etmenleri Üzerine Araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Dünya genelinde geniş bir konukçu aralığına sahip olan Pectobacterium ve Dickeya spp. bakteriyel etmenleri patates bitkisinde karabacak ve yumuşak çürüklük hastalığına neden olur. 2015 - 2016 yıllarında, Orta Karadeniz Bölgesi patates üretim alanlarında enfeksiyon oluşturan Pectobacterium ve Dickeya spp. bakteriyel etmenlerinin belirlenmesi amacıyla 146 patates tarlası incelenmiş ve toplam 242 bitki örneği toplanmıştır. Birçok ticari patates çeşidinde karabacak ve yumuşak çürüklük problemi tespit edilmiştir. Bölgede hastalığın yaygınlığı % 9.08, şiddeti ise % 5.36 olarak belirlenmiştir. Elde edilen 90 adet pektinolitik izolat ile biyokimyasal, fizyolojik, patojenisite ve PCR'a dayalı tanı çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen tanı sonuçları 16S rDNA ve recA genlerine dayalı filogenetik analizlerle kesinleşmiştir. Elde edilen 90 izolat arasından, 87 izolat Pectobacterium spp., 3 izolat ise Dickeya spp. olarak belirlenmiştir. Pectobacterium spp. içerisinde yer alan 38 izolat P. carotovorum subsp. carotovorum, 22 izolat P. carotovorum subsp. brasiliense, 21 izolat P. parmentieri, 6 izolat P. atrosepticum, 3 izolat ise D. solani olarak tanılanmıştır. İzolatlardan 45 adedi ile yapılan patojenisite testinde P. carotovorum subsp. brasiliense ve P. carotovorum subsp. carotovorum'a ait oldukça virülent izolatlar tespit edilmiştir. 27 genotip ve 10 ticari patates çeşidinin yumru ve bitkilerinde hastalık şiddeti en virülent olduğu belirlenen P. carotovorum subsp. brasiliense VK22G8 izolatı ile belirlenmiştir. D. solani ve P. carotovorum subsp. brasilense etmenlerinin varlığı Türkiye'de ilk kez bu çalışmada belirlenmiştir. P. atrosepticum, P. carotovorum subsp. carotovorum ve P. parmentieri etmenleri Orta Karadeniz Bölgesinde ilk kez bu çalışma ile tespit edilmiştir.
Pectobacterium and Dickeya spp. have a wide range hosts all over the world, cause blackleg and soft rot disease on potato plant. A total of 242 plant samples were collected from 146 potato fields in order to determine species of Pectobacterium and Dickeya infecting potato production areas of Middle Black Sea Region in 2015 – 2016 years. Blackleg and soft rot disease was observed on many commercial potato cultivars. In the region, the prevalence and severity of the disease was determined as 9.08 % and 5.36 %, respectively. Maintained 90 pectinolytic bacterial isolates were subjected to biochemical, physiological, pathogenicity and PCR-based diagnostic studies. Obtained systematic results were confirmed by phylogenetic analyzes based on the nucleotide sequences of 16S rDNA and recA genes. Among maintained 90 isolates, 87 of isolates were identified as Pectobacterium spp. and 3 of them were as Dickeya spp. In Pectobacterium genus, 38 of isolates P. carotovorum subsp. carotovorum, 22 of isolates P. carotovorum subsp. brasiliense, 21 of isolates P. parmentieri, 6 of isolates P. atrosepticum and 3 of isolates were identified as D. solani. Very virulent isolates belonging to P. carotovorum subsp. brasiliense and P. carotovorum subsp. carotovorum were found among 45 tested isolates in pathogenicity experiment. Disease severity on tubers and plants of 27 genotypes and 10 commercial potato cultivars was screened with the most virulent isolate P. carotovorum subsp. brasiliense VK22G8 in pathogenicity test. The presence of D. solani and P. carotovorum subsp. brasiliense has been identified for the first time in Turkey. P. atrosepticum, P. carotovorum subsp. carotovorum and P. parmentieri have been detected for the first time in the Middle Black Sea Region.

Description

Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017
Libra Kayıt No: 118206

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

164

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By