Publication:
Etlik Piliçlere İçme Suyu İle Verilen İnfüze Edilmiş Zeytin Yaprağı Çayının Performans Değerleri, Karkas ve Et Kalite Özellikleri, Bağırsak Histomorfolojisi ve Bazı Mikroorganizma Sayıları Üzerine Etkileri

dc.contributor.advisorErener, Güray
dc.contributor.authorYeşiltepe, Pınar
dc.date.accessioned2025-12-13T08:57:52Z
dc.date.issued2023
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmada infüzyon yöntemiyle hazırlanan zeytin yaprağı çayının etlik piliçlere içme suyu ile vermenin performans, karkas, et kalite ve bağırsak histomorfolojisi ile bazı mikroorganizma sayısı üzerine etkilerinin belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada günlük yaşta 210 adet Ross 308 etlik civciv ile Aydın-İli Yenipazar ilçesinden toplanan Gemlik tipi zeytin yaprağı kullanılmıştır. Deneme grupları her birinde 7 hayvan bulunan 6 tekerrürlü 5 muamele grubundan (biri kontrol normal içme suyu, diğerleri 5, 10, 15, 20 ml/litre infüzyon yöntemine göre hazırlanmış zeytin yaprağı çayı) oluşturmuştur. Yem ve su serbest (her gün taze) verilmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları etlik piliçlere 42 gün boyunca infüze edilmiş zeytin yaprağı çayı vermenin yem tüketimi, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı, su tüketimi, karkas randımanı, kalp, karaciğer, taşlık, yenilebilir iç organlar, abdominal yağ, sindirim sistemi ağırlığı, sindirim sistemi uzunluğu, on beşinci dakikada ölçülen göğüs ve but etinin a*(kırmızılılık), 24. saatte ölçülen göğüs eti pH, a*, b*(sarılık), but eti a*, b* değerleri, kör bağırsak Escherichia coli ve Lactobacillus spp., sayısı ile ileum lamina muskularis mukoza tabakasının kalınlığı üzerine etkisi önemsiz bulunurken (P>0.05); kırk beşinci dakikada ölçülen göğüs ve but eti pH, b* değerleri, ileum villus uzunluğu/kript derinliği oranı (P<0.05); 45. dakika ve 24. saatte ölçülen göğüs ve but eti L* (parlaklık), 24. saatte ölçülen but eti pH, ileum villus uzunluğu ile kript derinliği (P<0.01) önemli bulunmuştur. Buna göre çalışmanın sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde etlik piliçlere 42. gün boyunca 5, 10, 15 ve 20 ml /l düzeyinde infüze edilmiş zeytin yaprağı çayı vermek bağırsak villus uzunluğu, kript derinliği ile villus uzunluğu, kript derinliği oranını genelde olumlu etkilemiş ancak bu olumlu etki performans, kör bağırsak Escherichia coli ve Lactobacillus spp.sayılarına yansımamıştır. Çalışmadan elde edilen verilere göre yeni yapılacak çalışmalarda, infüze edilecek öğütülmüş zeytin yaprağı tozunun 40 g'ın üzerinde olması, kullanılacak yeni dozların 20 ml/l den daha yüksek olması ve bu dozların içme suyunun yanında karma yem ile verilmesi önerilebilir. Anahtar Sözcükler: Etlik Piliç, Zeytin Yaprağı, İnfüzyon, Performans, Bağırsak Mikroorganizma ve Histomorfolojisi
dc.description.abstractIn this study, it was carried out to determine the effects of infused olive leaf tea offered with drinking water tobroiler chickens on performance,carcass,meat quality and intestinal histomorphology and the number of some microorganisms. In the study, 210 daily Ross 308 broiler chick and Gemlik type olive leaves collected from Yenipazar district of Aydın were used. Experimental groups consisted of 5 treatment groups (one control normal drinking water, the others 5, 10, 15, 20 mg/liter olive leaf tea prepared according to the infusion method) with 6 replications of 7 chicks in each. Feed and water were provided fresh every day. The results of the present study were that feeding broilers with infused olive leaf tea for 42 days was fed with feed intake, body weight, body weight gain, feed conversion ratio, water intake, carcass yield, heart, liver, gizzard, edible viscera, abdominal fat, digestive system weight, digestive tract length, a* (redness) of breast and thigh meat measured at 45 minutes, pH of breast meat measured at 24 hours, a*, b* (yellowness), thigh meat a*, b* values, caecum Escherichia coli and While the number of Lactobacillus spp. and the thickness of the ileum lamina muscularis mucosal layer were found to be insignificant (P>0.05); pH, b* values of breast and thigh meat measured at the fifteenth minute, ileum villus length/crypt depth ratio (P<0.05); L* (brightness) of breast and thigh meat measured at 45th minute and 24th hour, pH of thigh meat measured at 24th hour, ileum villus length and crypt depth (P<0.01) were found to be significant. Accordingly, when the results of the study were evaluated in general, it was seen that giving 5, 10, 15 and 20 ml/l infused olive leaf tea to broilers on the 42nd day had a positive effect on intestinal villus length, crypt depth and illus:crypt ratio in general. However, this positive effect was not reflected in performance, cecum Escherichia coli and Lactobacillus spp. numbers. According to the data obtained from the study, it can be recommended that the ground olive leaf powder to be infused should be over 40 g, the new doses to be used should be higher than 20 ml/l, and these doses should be given with mixed feed besides drinking water in future studies. Keywords: Broiler, Olive leaf , Infusion, Performance, Caecal Microorganizm and Ileum Histomorphohogyen_US
dc.identifier.endpage79
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=r4I1HnmXxFQovUpyAyUmxJOqygXCK4mrGn-S3nBcOjeLPC5ineLzJcLsmHj0MVio
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/49431
dc.identifier.yoktezid785440
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectBağırsak Mikrobiyotası
dc.subjectEtlik Piliç
dc.subjectMikroorganizmalar
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectBroiler Chickensen_US
dc.subjectPerformans
dc.subjectMicroorganismsen_US
dc.subjectPerformanceen_US
dc.subjectZeytin Yaprakları
dc.subjectOli̇ve Leafsen_US
dc.titleEtlik Piliçlere İçme Suyu İle Verilen İnfüze Edilmiş Zeytin Yaprağı Çayının Performans Değerleri, Karkas ve Et Kalite Özellikleri, Bağırsak Histomorfolojisi ve Bazı Mikroorganizma Sayıları Üzerine Etkileri
dc.titleThe Effects of Infused Olive Leaf Tea Offered With Drinking Water to Broiler Chickens on Performance, Carcass, Meat Quality and Intestinal Histomorphgy and the Number of Some Microorganismsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Collections