Publication:
Sağlık Çalışanlarında Gıda Okuryazarlığı, Hedonik Açlık, Depresyon Durumları ve Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

dc.contributor.authorÖztürk, Yasemin Ertaş
dc.contributor.authorÖrkün, Semiha Yıldız
dc.contributor.authorSamancı, Merve
dc.contributor.authorAkbaş, Elif
dc.date.accessioned2025-12-11T01:48:46Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Sağlık Bakanlığı,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, sağlık çalışanlarında gıda okuryazarlığına göre, hedonik açlık, depresyon ve bazı beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma 177 sağlık çalışanının gönüllü katılımı ile yürütülmüştür. Veriler; demografik bilgiler, Besin Gücü Ölçeği (BGÖ-Tr), Gıda Okuryazarlığı Ölçeği, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-21) içeren bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, gıda okuryazarlığı puanları dikkate alınarak iki gruba bölünmüştür. Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %73.4’ü kadın, %26.6’sı erkek sağlık çalışanıdır. Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının gıda okuryazarlığı ortalama puanı 34.54±6.47 olarak bulunmuştur. Gıda okuryazarlığı puanlarına göre, yaş, eğitim durumu ve beden kütle indeksi (BKİ) gruplar arasında farklı iken (p<0.05) hedonik açlık toplam puanı ise farklı değildir (p>0.05). Besin gücü ölçeği alt faktörlerinden “besin mevcudiyeti” puanı, gıda okuryazarlığı düşük olan bireylerde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde, öğün atlama nedeninin gıda okuryazarlığı grupları arasında farklılık gösterdiği bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada gıda okuryazarlığı puanlarına göre gruplar arasında farklı faktörlerin olduğu görülmüştür. Sağlık çalışanlarının bu özellikleri göz önüne alınarak gıda okuryazarlığının artırılmasına yönelik eğitimler planlanabilir.en_US
dc.identifier.doi10.33076/2023.BDD.1796
dc.identifier.endpage15en_US
dc.identifier.issn1300-3089
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage7en_US
dc.identifier.trdizinid1220366
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33076/2023.BDD.1796
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1220366/saglik-calisanlarinda-gida-okuryazarligi-hedonik-aclik-depresyon-durumlari-ve-bazi-beslenme-aliskanliklarinin-degerlendirilmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46564
dc.identifier.volume51en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofBeslenme ve Diyet Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme Ve Diyetetiken_US
dc.subjectHalk Ve Çevre Sağlığıen_US
dc.subjectSağlık Politikaları Ve Hizmetlerien_US
dc.subjectHemşireliken_US
dc.subjectPsikolojien_US
dc.titleSağlık Çalışanlarında Gıda Okuryazarlığı, Hedonik Açlık, Depresyon Durumları ve Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files