Publication: Sağlık Çalışanlarında Gıda Okuryazarlığı, Hedonik Açlık, Depresyon Durumları ve Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
| dc.contributor.author | Öztürk, Yasemin Ertaş | |
| dc.contributor.author | Örkün, Semiha Yıldız | |
| dc.contributor.author | Samancı, Merve | |
| dc.contributor.author | Akbaş, Elif | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T01:48:46Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ondokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Sağlık Bakanlığı,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışma, sağlık çalışanlarında gıda okuryazarlığına göre, hedonik açlık, depresyon ve bazı beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma 177 sağlık çalışanının gönüllü katılımı ile yürütülmüştür. Veriler; demografik bilgiler, Besin Gücü Ölçeği (BGÖ-Tr), Gıda Okuryazarlığı Ölçeği, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-21) içeren bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, gıda okuryazarlığı puanları dikkate alınarak iki gruba bölünmüştür. Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %73.4’ü kadın, %26.6’sı erkek sağlık çalışanıdır. Çalışmaya katılan sağlık çalışanlarının gıda okuryazarlığı ortalama puanı 34.54±6.47 olarak bulunmuştur. Gıda okuryazarlığı puanlarına göre, yaş, eğitim durumu ve beden kütle indeksi (BKİ) gruplar arasında farklı iken (p<0.05) hedonik açlık toplam puanı ise farklı değildir (p>0.05). Besin gücü ölçeği alt faktörlerinden “besin mevcudiyeti” puanı, gıda okuryazarlığı düşük olan bireylerde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde, öğün atlama nedeninin gıda okuryazarlığı grupları arasında farklılık gösterdiği bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmada gıda okuryazarlığı puanlarına göre gruplar arasında farklı faktörlerin olduğu görülmüştür. Sağlık çalışanlarının bu özellikleri göz önüne alınarak gıda okuryazarlığının artırılmasına yönelik eğitimler planlanabilir. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.33076/2023.BDD.1796 | |
| dc.identifier.endpage | 15 | en_US |
| dc.identifier.issn | 1300-3089 | |
| dc.identifier.issue | 3 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 7 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 1220366 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.33076/2023.BDD.1796 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1220366/saglik-calisanlarinda-gida-okuryazarligi-hedonik-aclik-depresyon-durumlari-ve-bazi-beslenme-aliskanliklarinin-degerlendirilmesi | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/46564 | |
| dc.identifier.volume | 51 | en_US |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Beslenme ve Diyet Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Beslenme Ve Diyetetik | en_US |
| dc.subject | Halk Ve Çevre Sağlığı | en_US |
| dc.subject | Sağlık Politikaları Ve Hizmetleri | en_US |
| dc.subject | Hemşirelik | en_US |
| dc.subject | Psikoloji | en_US |
| dc.title | Sağlık Çalışanlarında Gıda Okuryazarlığı, Hedonik Açlık, Depresyon Durumları ve Bazı Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
