Publication:
Samsun'da Satışa Sunulan Kuru Yemişlerin Mikrobiyolojik Özellikleri

dc.contributor.advisorEvren, Mustafa
dc.contributor.authorŞıvgın, Esra Tutkun
dc.date.accessioned2020-07-21T21:31:45Z
dc.date.available2020-07-21T21:31:45Z
dc.date.issued2010
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2010en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 76734en_US
dc.description.abstractKuru yemiş denildiğinde içerisine fındık, yer fıstığı, badem gibi sert kabuklu yemişler, ayrıca ay çekirdeği gibi yağlı tohumların da girdiği, kavurma işlemi uygulanan, tuzlama işlemi de yapılabilen ürün grubu anlaşılmaktadır. Araştırmada ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuru yemişlerin mikrobiyolojik kalitesi ve aflatoksin içerikleri incelenmiştir.Bu araştırmada 6 üretici, 1 toptancı olmak üzere yedi farklı satış yerinden sağlanan 8 çeşit (Fındık, Tuzlu fıstık, Yer fıstığı, Antep fıstığı, Ay çekirdeği, Kabak çekirdeği, Leblebi, Badem) kuru yemiş örneği ile çalışılmıştır.Tüm kuru yemişlerin ortalama kurumaddesi %96.41±1.032, kül oranı %3.47±1.894 ve tuz oranı (kurumaddede) %0.79±1.352 olarak belirlenmiştir. Diğer ürünlere göre kurumadde miktarı açısından yer fıstığı (%97.87±0.334); kül miktarı ve tuz miktarı (kurumaddede) açısından ay çekirdeği (%5.97±1.409, %3.23±1.314) ve kabak çekirdeği (%6.56±1.822, %1.44±2.164) diğerlerinden daha yüksektir. Örneklerde ortalama toplam mezofilik aerob bakteri 3.33 log kob/g, maya-küf 3.15 log kob/g, koliform bakteri 0.63 log kob/g belirlenmiştir. Kuru yemiş örneklerinden 21'inde koliform grubu bakteri (%37.5) saptanmıştır. Bunların sadece 4 tanesi sınır değerin altında bulunmuştur. Kuru yemiş örneklerinin 15'inde Staphlococcus aureus 1-2.60 log kob/g bulunmuştur. Kuru yemişlerden 5 tanesi izin verilen limit değeri (2 log kob/g) aşmıştır. Kuru yemiş örneklerinin 21'inde (%37.5) Enterobacteriaceae spp. türü bakteriler 1-2.70 log kob/g olarak bulunmuştur. E.coli, Listeria spp., Salmonella spp. hiçbir kuru yemiş örneğinde saptanmamıştır. Diğer kuru yemişlere göre leblebi örneklerinin mikrobiyolojik kalitesi daha yüksek, kabak çekirdeğinin ise en düşüktür.Aflatoksin içeriği incelendiğinde bir tuzlu fıstık örneğinde 2.94 ppb AFB1, bir fındık örneğinde 0.2 ppb AFG2 bulunmuştur. Tuzlu fıstık örneği Türk Gıda Kodeksi limitlerine ve Avrupa Komisyonu yasal limitlerine göre yüksek bulunmuştur.
dc.description.abstractDried nuts are roasted products which include tree nuts as hazelnuts, peanuts, almond and oily seeds as sunflower seeds. In this study, aflatoxin presence and microbiological quality of dried nuts which is commonly consumed in our country was researched.In this research, 8 type of dried nut sample (hazelnut, salty peanut, peanut, pistachio, sun flower seeds pumpkin seed, roasted chickpea and almond) collected from seven retail premises as 6 producers and one wholesaler is examined.Dry matter, ashes, salt ratio (in dry matter) of all dried nuts is determined and the means are 96.41±1.032%, 3.47±1.894 % and 0.79±1.352% respectively. Dry matter is most highly in peanut (97.87±0.334%); ashes and salt ratio (in dry matter) is most highly than other samples in sun flower seeds (5.97±1.409%, 3.23±1.314 %) and pumpkin seeds (%6.56±1.822, %1.44±2.164). It was determined that the mean of total aerob mesophilic bacteria was 3.33 log cfu/g, mould-yeast was 3.15 log cfu/g, coliform bacteria was 0.63 log cfu/g. Coliform bacteria were detected in 21 of 56 samples (37.5%). Only four of them were under limits. Staphlococcus aureus was detected in 15 samples which levels 1 to 2.60 log cfu/g. Five of these dried nuts are higher than maximum allowance limits (2 log cfu/g). In 21 of all samples (37.5%), Enterobacteriaceae spp. was ranged from 1 to 2.70 log cfu/g. E.coli, Listeria spp., Salmonella spp. was detected none of samples. Microbiological quality of roasted chickpeas is higher than other dried nuts and pumpkin seeds? microbiological quality is less than others.When aflatoxin presence was researched, AFB1 was detected in one salty peanut level of 2.94 ppb and one hazelnut sample contaminated with 0.2 ppb AFG2. Salty peanut sample is above the legal limits of Turk Food Codex and European Commission.en_US
dc.formatX, 82 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage94
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=veR1mHu9yoWjwcVUjCEoPJ4xgfLRHsX7E2ZfmzIvRBM5qPZZHN9F1pN34tjYj-SQ
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/76734.pdf
dc.identifier.yoktezid276673
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliği
dc.subjectAflatoksinler
dc.subjectAntep Fıstığı
dc.subjectAyçiçeği Tohumu
dc.subjectFındık
dc.subjectKuru Yemişler
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojik Analiz
dc.subjectAflatoxinsen_US
dc.subjectYer Fıstığı
dc.subjectPistachioen_US
dc.subjectSunflower Seeden_US
dc.subjectHazelnuten_US
dc.subjectNutsen_US
dc.subjectMicrobiological Analysisen_US
dc.subjectPeanuten_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ş624s 2010en_US
dc.titleSamsun'da Satışa Sunulan Kuru Yemişlerin Mikrobiyolojik Özellikleri
dc.titleMicrobiological Properties of Dried Nuts Retailed in Samsunen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files