Publication:
Süt Sığırı Rasyonlarında Kaba Yem Kaynağı Olarak Soya Silajı Kullanımı

dc.contributor.authorGaripoğlu, Ali Vaiz
dc.contributor.authorYücesoy, Ahmet Doğan
dc.date.accessioned2025-12-11T01:43:36Z
dc.date.issued2025
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractRuminant hayvanların beslenmesinde kullanılan rasyonlar belirli oranlarda kaba ve kesif yem içermelidir. Besin madde içeriği bakımından zengin olan kesif yemler genelde rasyon maliyetini artırmaktadır. Hayvancılık işletmelerinde bu yüksek maliyetten kurtulmak kaliteli kaba yem üretimine bağlıdır. Ülkemizde faaliyet gösteren hayvancılık işletmeleri yem (besleme) maliyetlerinin azaltılması ve ürün kalitesinin yükseltilmesi amacı ile farklı kaba yem arayışı içindedirler. Bu çalışmanın konusunu teşkil eden soya bitkisi, ruminant rasyonlarında hasıl veya silaj formunda kullanılma potansiyeli olan bir kaba yem türüdür. Bir baklagil yem bitkisi olan soya bitkisi protein içeriğinin yüksek olması (yaklaşık %20) ile kaba yem grubu yemler içinde önemli bir yere sahiptir. Soya bitkisi bu özelliği ile ruminant rasyonlarında temel protein kaynağı olarak kullanılan bazı yem kaynaklarının bir kısmı yerine ikame edilebilmektedir. Nitekim bazı çalışmalarda soya silajının en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilen soya küspesinin yerine bile kısmen de olsa kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Bu derlemede soya bitkisinin ruminant rasyonlarında kaba yem kaynağı (hasıl ve silaj) olarak kullanılma potansiyeli hakkında bilgi verilmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v13i2.539-544.7310
dc.identifier.endpage544en_US
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage539en_US
dc.identifier.trdizinid1338862
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v13i2.539-544.7310
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1338862/sut-sigiri-rasyonlarinda-kaba-yem-kaynagi-olarak-soya-silaji-kullanimi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/45548
dc.identifier.volume13en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSüt Sığırı Rasyonlarında Kaba Yem Kaynağı Olarak Soya Silajı Kullanımıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files