Publication:
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Büyükbaş Hayvancılık Yapan İşletmelerde Çayır Otu Silajının Benimsenmeme Nedenleri

dc.contributor.authorBoz, İsmet
dc.contributor.authorKılıç, Osman
dc.date.accessioned2025-12-10T23:23:48Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractAraştırmanın amacı, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde büyükbaş hayvancılık yapan işletmelerde çayır otu silajı kullanımının yaygın olmamasının nedenlerini sosyo-ekonomik özellikler ve iletişim davranışları bakımından incelemektir. Ayrıca bölgede çayır otu silajının yaygınlaştırılması için üreticiler, üretici örgütleri ve kamu kuruluşları tarafından alınması gereken önlemleri ortaya koymaktır. Araştırma verileri, işletmelerdeki büyükbaş hayvan sayısı esas alınarak tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemine göre hesaplanan 278 işletmeyle yapılan anketlerden elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; işletme başına düşen hayvan sayısının az olduğu, işletmelerin daha çok aile işletmeciliği şeklinde üretim yaptıkları ve büyük ölçüde ekonomik sıkıntı yaşadıkları ortaya konulmuştur. İşletmelerde özellikle kış aylarında kaba yem yetersizliği söz konusu olmakla birlikte, çayır otundan silaj yapılması tercih edilmemektedir. İşletme yöneticilerinin çoğunluğu, bölgede yaygın olan çayır otundan silaj yapılabildiğinden haberdar olmadıklarını belirtmişlerdir. Çayır otundan silaj yapılmaması üzerine etkili olan başlıca faktörler; hayvan sayısının az, yöneticilerin orta yaşın üzerinde ve arazinin küçük olmasıdır. Bu nedenle yöneticiler, işletmede farklı uygulamaları ve teknolojileri devreye sokarak gelirlerini artırma eğiliminde değildir. Bölgede ucuz ve kaliteli kaba yem sağlayan çayır otu silajının benimsenmesi ve yayılması için, kamu kuruluşları ve üretici örgütlerinin üreticilerle işbirliği yaparak çeşitli araştırma ve yayım faaliyetleri yürütmeleri gerekmektedir.en_US
dc.identifier.doi10.7161/omuanajas.763455
dc.identifier.endpage504en_US
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage496en_US
dc.identifier.trdizinid451498
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.7161/omuanajas.763455
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/451498/dogu-karadeniz-bolgesinde-buyukbas-hayvancilik-yapan-isletmelerde-cayir-otu-silajinin-benimsenmeme-nedenleri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35799
dc.identifier.volume35en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.titleDoğu Karadeniz Bölgesi’nde Büyükbaş Hayvancılık Yapan İşletmelerde Çayır Otu Silajının Benimsenmeme Nedenlerien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files