Publication:
Farklı Taban Suyu Derinliklerinin Yonca (Alfalfa) Bitkisi Kök Gelişimine Etkisi

dc.contributor.advisorKara, Tekin
dc.contributor.authorDiler, Kadir
dc.date.accessioned2020-07-21T21:43:56Z
dc.date.available2020-07-21T21:43:56Z
dc.date.issued2007
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2007en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 14637en_US
dc.description.abstractBu araştırma farklı taban suyu derinliklerinin yonca bitkisi kök gelişimine etkisinin belirlenmesi amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit kampus alanı içindeki plastik örtülü bir sera içerisinde kurulan lizimetrelerde yürütülmüştür. Deneme Konuları; Taban suyu derinliği yüzeyden itibaren 20, 40, 60, 80 ve 100 cm olarak belirlenmiştir. Araştırmada 5 farklı taban suyu düzeyinin bitki boyu, ana sap kalınlığı, ana sapta dal sayısı, kök uzunluğu, kök kalınlığına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; 100 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 71.96 cm Kök Uzunluğu ile, 20 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 5.23 mm Kök kalınlığı ile, 60 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 77.99 cm bitki boyu ile, 80 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 2.77 mm ana sap kalınlığı ile, 60 cm taban suyu derinlikli uygulama ortalama 11.58 adet ana sapta dal sayısı ile ilk sırayı almıştır. Sonuç olarak, yoncada sulama yapılmaması durumunda taban suyu derinliğinin 40?60 cm, seviyesinde verimin yüksek olmasına yeterli olmaktadır. Taban suyu derinliği 60 cm`den daha fazla olan yerlerde yetiştirilecekse mutlaka sulama yapılmalıdır. Drenaj sistemlerinin planlanıp projeleneceği bölgelerde yonca yetiştirilecek alanlarda dren derinliği ve dren aralığının saptanmasında, optimum taban suyu derinliği 40?60 cm arasında tutulmaya çalışılmalıdır. Taban suyunun 40 cm'den daha yüzeye yakın olması da yonca veriminin azalmasına neden olmuştur. Anahtar Kelime: Yonca, taban suyu, lizimetre, kök kalınlığı, kök uzunluğu,
dc.description.abstractThis research has been carried out in the lizimeters established in the green-house covered with plastic in the campus area of Ondokuz Mayıs University Kurupelit in order to determine different water table dept? effect to the root productiveness of the alfalfa. Essay subjects have been determined as 20, 40, 60, 80 and 100 cm water table from the surface. In the research, it is aimed to determine the effects of 5 different water table depth to the plant height, stem thickness, branch numbers on the stem, root length and root thickness. According to the results obtained, the practice of 100 cm water table depth with an average of 71.96 root length, the practice of 20 cm water table level with an average of 5.23 mm root thickness , the practice of 60 cm water table level with an average of 77.99 cm plant length , the practice of 80 cm water table level with an average of 2.77 mm main stem thickness , the practice of 60 cm water table level with an average of 11.58 pieces branch numbers in the main stem, took the first place. As a result, in case of not fulfilling the practice of irrigating alfalfa, it is enough for the high productiveness to have a water table level of 40-60 cm. If they will be raised in the places with a water table deepness of more than 60 cm, irrigation should definitely be fulfilled. In the areas that the drainage systems to be planned and projected, to determine the drainage deepness and drainage intervals of the alfalfa raising- areas, the optimum water table level must be tried to be kept between 40-60 cm. The nearer water table level than 40 cm to the surface has resulted in the decrease of the productiveness of the alfalfa. Key Words : Alfalfa, water table, lysimeter, root thickness, root length .en_US
dc.formatVIII, 47 y. : resim, çizelge ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage55
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=ePX_SaJ0b35Gq45swKG3lIHJ8WedntkzXylc4HHAMgvxpuJYYRsfySlpp_q4hYRw
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/14637.pdf
dc.identifier.yoktezid202239
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectZiraat
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS D576f 2007en_US
dc.titleFarklı Taban Suyu Derinliklerinin Yonca (Alfalfa) Bitkisi Kök Gelişimine Etkisi
dc.titleThe Effect of Different Water Table Level on the Root Development of the Alfalfa (Medicago Sativa L)en_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files