Publication:
Fiğ Üretiminde Farklı Toprak İşleme–Ekim Yöntemlerinin Özgül Çeki Gücü, Yakıt Tüketimi ve İş Başarısına Etkisi

dc.contributor.authorYıldız, Olcay Taner
dc.contributor.authorGözübüyük, Zinnur
dc.contributor.authorAdıgüzel, Mesut Cemal
dc.contributor.authorÇelik, Ahmet Duran
dc.contributor.authorErgüneş, Gazanfer
dc.date.accessioned2025-12-11T00:58:13Z
dc.date.issued2018
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,Atatürk Üniversitesi,Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışma, Erzurum yöresi sulu ve kuru tarım koşullarında, dokuz yıl süren geleneksel münavebe periyodunda yer alan fiğüretiminde dört farklı toprak işleme-ekim yönteminin önemli bazı işletme parametrelerine etkilerinin belirlenmesi amacıylagerçekleştirilmiştir. Toprak işleme–ekim yöntemleri; geleneksel toprak işleme (kulaklı pulluk+diskli tırmık (sulu)/kültivatör(kuru)+kombikrüm+ ekim makinası), azaltılmış toprak işleme-1 (kültivatör+kombikrüm+ekim makinası), azaltılmış toprakişleme-2 (dik rotovatör+ekim makinası) ve doğrudan ekimden (doğrudan ekim makinası) oluşmuştur. Kuru tarım koşullarındaözgül çeki kuvveti, özgül çeki gücü ve yakıt tüketiminin sulu koşullara göre daha yüksek, makina–insan işgücü gereksinimlerininise düşük olduğu belirlenmiştir. Yöntemler arasında en yüksek özgül çeki kuvveti geleneksel, en düşük değer ise doğrudan ekimyönteminden elde edilmiştir. Özgül çeki gücü ise tarla trafiğine paralel olarak artmış, geleneksel yöntemde en yüksek değerlerelde edilmiştir. Sulu ve kuru tarım koşullarında toprak işleme–ekim için birim zamanda işlenen alan geleneksel yöntemde 0.13 hah-1olurken, doğrudan ekim yönteminde 12 kat daha fazla (1.60 ha h-1) olmuştur. Makina iş gücü yönünden geleneksel yöntemde8.17 h ha-1zamana ihtiyaç duyulurken, doğrudan ekim yönteminde 5 kat daha az (1.63 h ha-1) zamana ihtiyaç olduğubelirlenmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.17097/ataunizfd.379103
dc.identifier.endpage142en_US
dc.identifier.issn1300-9036
dc.identifier.issn2651-5016
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage134en_US
dc.identifier.trdizinid375668
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.17097/ataunizfd.379103
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/375668/fig-uretiminde-farkli-toprak-isleme-ekim-yontemlerinin-ozgul-ceki-gucu-yakit-tuketimi-ve-is-basarisina-etkisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/40484
dc.identifier.volume49en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAtatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleFiğ Üretiminde Farklı Toprak İşleme–Ekim Yöntemlerinin Özgül Çeki Gücü, Yakıt Tüketimi ve İş Başarısına Etkisien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files