Publication:
Kivide Gövde İle Dal Yapısının Morfolojik Gelişme, Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Kivi yetiştiriciliğinde önemli uygulamalardan biri, gövde ve taç şeklinin oluşturulmasıdır. Bu amaçla yapılan farklı uygulamalar sonucunda, düzgün veya eğri gövdelilerin oluşturulduğu görülmektedir. Kivide farklı gövde şekli yanında dalların gövdeye uzaklıklarının gelişme, verim ve kaliteye etkisini ortaya koymak amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında yürütülen bu çalışmada, 2 farklı bahçe (bakımlı ve bakımsız bahçeler), 2 farklı gövde yapısı (düzgün gövdeli, eğri gövdeli) ve 3 farklı dal uzaklıkları (yakın, orta, uzak) baz alınarak fenolojik, morfolojik ve pomolojik gözlem-analizler yapılmıştır. Yıllara göre değişmekle birlikte elde edilen sonuçlara göre; gövde yapısının meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu ve bazı renk değerleri ( hasat olumu meyve kabuk L; hasat olumu meyve eti L ve b; yeme olumu meyve eti a ve ho) ve C vitaminine etkisi istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Dal uzaklığı sürgün uzunluğu, meyve boyu, yeme olumu meyve eti a değeri, meyve eti sertliği ve C vitamini değerleri dışında istatistiki olarak herhangi bir farklılık oluşturmamıştır. Sonuç olarak, kivi gövdelerinin düzgün gövde şeklinde oluşturulması aynı zamanda dalların da yakın ve orta uzaklıkta seçilmesi önerilmektedir.
One of the important applications in kiwifruit growing is formation of stem and crown shape. It has been seen that smooth or skewed stems are formed as a result of different treatments which are carried out for this purpose. This study was conducted in 2012 and 2013 with the aim of determining the effects of branch distances to stem besides different trunk shape on development, yield and quality. Phenological, morphological and pomological analyses /observations were performed based on 2 different orchards (maintained and non-maintained orchard), 2 different trunk shapes (smooth and skewed) and 3 different branch distances (close, medium and far). According to results that vary by year, the effect of trunk shape on fruit number, fruit weight, fruit width, fruit lenght, some color values (L: fruit skin color at harvest ripeness, L and b: fruit flesh color at harvest ripeness, a and h0: ripening time) and vitamin C were statistically significant. Branch distances, on the other hand, were not statistically significant expect for shoot length, fruit lenght, eating ripeness, a value of fruit flesh, fruit firmness and vitamin C. As a result, this study suggests that kiwifruit trunks should be formed in smooth shape and branches should be selected in close and medium distances.

Description

Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017
Libra Kayıt No: 116689

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

134

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By