Publication: Ökse Otu (Viscum Album)'nun ve Silajının, İn-situ ve İn-vitro Tekniklerle Yem ve Enerji Değerinin ve Silaj Kalitesinin Belirlenmesi Belirlenmesi
| dc.contributor.advisor | Sarıçiçek, B.zehra | |
| dc.contributor.author | Aktaş, Fatma | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-13T08:33:50Z | |
| dc.date.issued | 2012 | |
| dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü / Zootekni Ana Bilim Dalı | |
| dc.description.abstract | Bu çalışma, farklı ağaçlardan alınan ökse otu (Viscum album) nun ve silajının, in-situ parçalanabilirlik ve in-vitro gaz üretim değerinin, enerji değerinin ve silaj kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.İn situ parçalanabilirlikler, in vitro gaz üretimi (İVGÜ) ve parametrelerini belirlemek için 1.5-2 yaşlı ortalama 50 kg canlı ağırlıkta 3 baş rumen kanüllü SakızxKarayaka koçlar kullanılmıştır.Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; armut, söğüt ve ahlat ağaçlarından alınan ökse otlarının ham protein (HP), ham yağ (HY) ve ham kül (HK) içeriği söğüt ökse otunda, diğer gruplardan daha yüksek olmuştur (p<0.01).Laktobasil ve maya miktarı söğüt ökse otunda diğer gruplardan daha fazla olmuştur(P<0.01).En yüksek kondanse tanen söğüt ökse otunda belirlenirken, toplam fenolik bileşikler miktarı ise armut ökse otunda daha yüksek olmuştur (P<0.05).Ökse otlarının 16, 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sonu rumen parçalanabilirlikleri en fazla armut ve ahlattan alınan ökse otlarında belirlenmiştir. Söğütten alınan ökse otunun in-situ parçalanabilirliği daha düşük olmuştur.Armut, söğüt ve ahlattan alınan ökse otlarının hızlı çözünebilir fraksiyon (a) değerleri düşük, ancak potansiyel parçalanabilirlik (b) potansiyel parçalanabilirlikleri yüksek (P<0.01) olmuştur.İn vitro gaz üretimi, potansiyel gaz üretimi (b), toplam gaz üretimi (a+b) değeri söğütte diğerlerinden daha düşük (P<0.01) bulunmuştur.Ahlat ve armuttan alınan ökse otunda metabolize edilebilir enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) içeriği söğütte diğerlerinden daha yüksek (P<0.01) bulunmuştur.Ökse otu silajlarından en yüksek HP, HY ve HK içeriği armutta belirlenmiştir. HS içeriği ise ahlat ve armut silajlarında daha yüksek olmuştur (P<0.01). SÇK içeriği ahlattan alınan ökse otu silajında diğerlerine kıyasla daha yüksek (P<0.05) bulunmuştur.En yüksek aerobik stabilite ahlattan alınan ökse otu silajında belirlenmiştir (P<0.01).Kondanse tanen (p<0.05)ve toplam fenolik bileşikler (p<0.01) ve duyusal analiz değeri (p<0.05) armut ökse otu silajında diğerlerine kıyasla daha yüksek olmuştur.En yüksek amonyak içeriği söğüt ökse otu silajında (P<0.01) belirlenmiştir.Mikroorganizma miktarı armut ve söğüt ökse otu silajında daha yüksek bulunmuştur.Asetik asit içerikleri ahlat ökse otu silajında yüksek bulunurken laktik asit (P<0.05) ve pH armut ve söğüt ökse otu silajlarında daha yüksek (P<0.01) bulunmuştur.İn situ KM, OM ve HP parçalanabilirliği armut ökse otu silajında daha yüksek olmuştur (P<0.01).Potansiyel parçalanabilirlik (b) değeri ahlat ve armut ökse otu silajında daha yüksek bulunmuştur (P<0.01).İn vitro gaz üretimi ve gaz üretim parametreleri ile enerji değerleri bakımından silajlar arasında fark bulunmamıştır (p>0.05).Sonuç olarak, ökse otu, besin madde kompozisyonunun KM, OM ve HP parçalanabilirliğinin ve silaj kalitesinin yüksek olması nedeniyle ruminantlar için alternatif kaba yem kaynağı olarak önerilebilir. | |
| dc.description.abstract | This experiment was conducted to determine nutrient composition, in-situ degradability, in-vitro gas production, energy value and silage quality of Viscum album and its silage. In situ degradability, gas production (GP) and its parameters were studied by using in-vitro GP technique with ruminally fistulated Sakız x Karayaka rams aged 1.5-2 (40 kg).Crude protein (CP), crude fat (CF) and ash content of misletoe (Viscum album) collected from pear, willow and wild pear trees.Lactobacil and yeast amount were higher than that of the other groubs (P<0.01). While tanen content was the highest in willow misletoe, but fenol content was the highest in pear misletoe (P<0.05).The highest dry matter (DM), organic matter (OM) and CP degradabilities after 16, 24, 48 and 72 hour incubation periods were obtained from pear and wild pear misletoe. But in-situ degradabilities of willow misletoe was lowest.While ?a? value were the lowest in all groups (pear, willow and wild pear misletoe) but ?b? (potantial degradability) value were highest in all groups.In vitro gas production (IVGP), ?b? and ?a+b? values were lower than the other groups.ME and NEL values of pear and wild pear were higher than that of willow misletoe (P<0.01).The highest CP, CF, and NFE content were obtained from silage of pear misletoe. But also ash and CF content of silage of willow misletoe were lower than the other silages (P<0.01).Water soluble carbohydrate (WSC) content of silage of wild pear were higher than the other silage groups (P<0.05).The highest aerobic stability was found for silage of wild pear misletoe (P<0.01)Tannin and fenol compounds and sensory analysis values in silages of pear misletoe were higher than that the other silages.The highest ammonia content was found for silage of willow misletoe (P<0.01).The highest microorganism amount were found for silage of pear misletoe.The highest acetic acid was found for silage of wild pear and also the highest lactic acide and pH values were found for silage of pear and willow misletoe (P<0.01).In-situ DM, OM and CP degradability of silage of pear were higher than that of the other silage groups (P<0.01).Potantial degradability (b) of silage of wild-pear and pear misletoe were higher than that of silage of willow misletoe (P<0.01).There were not significant difference between silages in IVGP and IVGP parameters and energy values.Misletoe (Viscum album L.) and its silage can be suggested as an alternative forage source for Ruminant since those have high levels of nutrient composition and degradabilities of DM, OM and CP and silage quality. | en_US |
| dc.identifier.endpage | 91 | |
| dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=EEdeQgIdFRxX5NbvVau-AtJ-QfZZfwpdztJlC1lcxYsjsrX4rpH6RF6p63ZcQrua | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/48077 | |
| dc.identifier.yoktezid | 306927 | |
| dc.language.iso | tr | |
| dc.subject | Ziraat | |
| dc.subject | Yem Değeri | |
| dc.subject | Yem Kalitesi | |
| dc.subject | Yem Tüketimi | |
| dc.subject | Yemden Yararlanma | |
| dc.subject | Agriculture | en_US |
| dc.subject | Feed Value | en_US |
| dc.subject | Feed Quality | en_US |
| dc.subject | Feed Consumption | en_US |
| dc.subject | Feed Conversion | en_US |
| dc.title | Ökse Otu (Viscum Album)'nun ve Silajının, İn-situ ve İn-vitro Tekniklerle Yem ve Enerji Değerinin ve Silaj Kalitesinin Belirlenmesi Belirlenmesi | |
| dc.title | Determination of Feed Values and Energy with In-Situ and In-Vitro Techniques, Silage Quality of Common Mistletoe and Its Silage | en_US |
| dc.type | Master Thesis | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
