Publication:
Türkiye’de Fındık Üretim Alanlarının Daraltılması Politikası

dc.contributor.authorKılıç, Osman Şamil
dc.contributor.authorAydın, Gamze Eryılmaz
dc.contributor.authorBoz, İsmet
dc.contributor.authorTopuz, Bakıye Kılıç
dc.date.accessioned2025-12-11T00:58:01Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Iğdır Üniversitesien_US
dc.description.abstractTürkiye’de fındık; milli gelir, istihdam ve ihracattakiöneminden dolayı stratejik bir konuma sahiptir.Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı 2017’de675 bin ton ile %67.1 olup, bunu %13.1 ile İtalya,%4.3 ile Azerbaycan ve %2.9 ile ABD takipetmektedir. Fındık alanlarının plansız bir şekildeartması, özellikle 1980’den sonra arz fazlasısorununu ortaya çıkarmıştır. Arz fazlasının her yıldevam eden bir sorun haline gelmesi nedeniyle,1983’de çıkarılan 2844 sayılı kanunla fındıkalanlarının kontrol altına alınması amaçlanmıştır. Bumakalede, Türkiye’de fındık üretiminin önemi vekanun sonrası illere göre fındık sökümünün yapıldığıalanlar ile fındık yerine tercih edilen ürünler ortayakonulmuştur. Fındık alanlarının kontrol altınaalınmasını amaçlayan kanun, fındık alanlarınındaraltılmasında etkili olamadığı gibi, yeni fındıkbahçelerinin kurulmasına da engel olamamıştır.Aksine, sökümün uygulandığı il ve ilçelerde fındıkdikim alanları artmaya devam etmiştir. Fındıksökümünün gerçekleştirildiği 2002’den günümüzekadar söküm için hedeflenen üretici sayısının%1.1’ine, hedeflenen alanın ise %0.6’sınaulaşılabilmiştir. Söküm yapılan iller arasında %83.4(9.2 bin da) ile en fazla söküm yapılan alan Samsun’dagerçekleşmiştir. Bunu %11.3 ile Sakarya ve %3.3 ileDüzce takip etmektedir. Fındık sökümünün yapıldığıalanlarda, fındık yerine en fazla tercih edilenalternatif ürünler mısır, kivi ve ceviz olmuştur.en_US
dc.identifier.doi10.29278/azd.594060
dc.identifier.endpage148en_US
dc.identifier.issn2147-6403
dc.identifier.issn2618-5881
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage141en_US
dc.identifier.trdizinid377825
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29278/azd.594060
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/377825/turkiyede-findik-uretim-alanlarinin-daraltilmasi-politikasi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/40466
dc.identifier.volume8en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAkademik Ziraat Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.titleTürkiye’de Fındık Üretim Alanlarının Daraltılması Politikasıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files