Publication: Streptozotosin İle Tip 1 Diyabet Oluşturulan Sıçanlarda Moringa Oleifera Yağ Ekstresinin Serum Asprosin Düzeyine Etkisi
| dc.contributor.advisor | Kaya, Mehmet | |
| dc.contributor.author | Bayraktar, Sevil | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-13T08:36:00Z | |
| dc.date.issued | 2021 | |
| dc.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı / Fizyoloji Bilim Dalı | |
| dc.description.abstract | Bu çalışmadaSTZ (50 mg/kg) ile deneysel olarak Tip 1 diyabet oluşturulmuş sıçanlarda MO yağ özütü uygulamasının serum asprosin, glukoz, insülin düzeyleri ile insülin direnci (HOMA-IR) ve β hücre (HOMA-β) fonksiyonu indeksleri üzerindeki etkisi araştırıldı. 32 adet yetişkinerkek sıçan eşit 4 gruba ayrıldı. Kontrol (K), Moringaoleifera(MO), diyabet (D) ve diyabet+Moringaoleifera(DMO). MO ve DMOgrubunda bulunan sıçanlar gastrikgavajkullanılarak 21 gün süreyle 200 mg/kg/gün dozunda MO yağ özütü verildi. MO ve DMO gruplarında yer alan sıçanlarda MO yağ özütü 21 gün boyunca gastrikgavaj yolu ile verildi.Sıçanlardan 0 ve 21. günlerde kan örnekleri alındı ve serum asprosin, glukoz ve insülin düzeyleri ölçüldü, HOMA-IR ve HOMA-β değerleri hesaplandı. Serum asprosindüzeyi (ng/ml) 0 ve 21. günlerdeen yüksek D (59,12 ve 73,09) en düşük K grubunda (10,46 ve 12,74) tespit edildi(P<0,01).Serum glukozdüzeyleri(mg/dl)0 ve 21. günlerde Dgrubunda (411,13 ve 441,53) DMO (339,82 ve 301,96) grubuna göre daha yüksekti (P<0,001). Seruminsülindüzeyleri (μU/ml)0 ve 21. günlerde D grubunda(5,47 ve4,66)DMO grubuna (9,68 ve 10,48) göre daha düşüktü (P<0,001).HOMA-IR indeksi 0 ve 21. günlerdeDgrubunda(5,33 ve 5,07)DMO grubuna (8,12 ve 7,81) göre daha düşüktü (P<0,001).Aynı şekildeHOMA-β indekside0 ve 21. günlerde D grubunda(5,56 ve 4,36) DMO grubuna (12,60 ve 15,66) göre daha düşüktü (P<0,001).Sonuç olarak, sıçanlarda21 günlük 200 mg/kg/gün MO yağ özütü uygulamasının olumsuz bir etkioluşturmamasının yanı sıradiyabette meydana gelen bozulmuş glukozmetabolizmasında, insülin direncinin iyileştirilmesinde yararlıolabileceği ancak bu alanda daha kapsamlı araştırmaların yapılmasının gerekli ve faydalı olabileceği kanaatine varılmıştır | |
| dc.description.abstract | In this study effects of MO oil extract application on serum asprosin, glucose, insulin levels and insulin resistance (HOMA-IR) and β cell (HOMA-β) function indexes wereexamined in rats with Type 1 diabetes mellitus which was experimentally induced with STZ (50 mg/kg). Before the experiment,4 groups (8 rats in each group) were formed as control (K), Moringa oleifera(MO), diabetes (D) and diabetes+Moringa oleifera(DMO). The rats in the MO and DMO groups were given 200 mg/kg/day MO oil extract for 21 days by using gastric gavage.Blood samples were takenon days 0 and 21. Asprosin, glucose and insulin levels were measured in serum samples, and HOMA-IR and HOMA-β values were calculated. Serumasprosinlevels (ng/ml) on day 0 and 21 was higher in group D (59.12 and 73.09) andlower in group K (10.46 and 12.74; P<0,001).Serum glucose levels (mg/dl) on day 0 and 21 was higher in group D (411.13and 441.53) than groupDMO (339.82 and 301.96; P<0,001).Serum insulin levels (µU/ml) on days 0 and 21 werelower in group D (4.47 and 4.66) than group DMO (9.68 and 10.48; P<0,001). The HOMA-IR index on days 0 and 21 waslower in group D (5.33 and 5.07) than group DMO (8.12 and 7.81; P<0,001).Likewise, the values of the HOMA-β index on day 0 and 21 werelower in group D (5.56 and 4.36) than group DMO(12.60 and 15.66; P<0,001). As a result, it has been concluded that in rats, 200 mg/kg/day MO oil extract application for 21 days does not have a negative effect, and it may be beneficial in improving insulin resistance and impaired glucose metabolism in diabetes. However, it was concluded that more comprehensive research in this area would be necessary and beneficial. | en_US |
| dc.identifier.endpage | 76 | |
| dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QlSlpjDTXbiWfzuBD65EkRZqM0JvWfYH_R23Cn5tCv_s | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/48256 | |
| dc.identifier.yoktezid | 691870 | |
| dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
| dc.subject | Fizyoloji | |
| dc.subject | Asprosin | |
| dc.subject | Diabetes Mellitus | |
| dc.subject | Hayvan Deneyleri | |
| dc.subject | Physiology | en_US |
| dc.subject | Asprosin | en_US |
| dc.subject | Moringa Oleifera | |
| dc.subject | Diabetes Mellitus | en_US |
| dc.subject | Animal Experimentation | en_US |
| dc.subject | Streptozotosin | |
| dc.subject | Moringa Oleifera | en_US |
| dc.subject | Streptozotocin | en_US |
| dc.subject | Sıçanlar | |
| dc.subject | Rats | en_US |
| dc.title | Streptozotosin İle Tip 1 Diyabet Oluşturulan Sıçanlarda Moringa Oleifera Yağ Ekstresinin Serum Asprosin Düzeyine Etkisi | |
| dc.title | The Effect of Moringa Oleiferafat Extract on Serum Asprosin Level in Streptozotocin-Induced Type-1 Diabetes | en_US |
| dc.type | Master Thesis | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
