Publication: Diyetisyenlerde One’nin Türkçe Versiyonu ile Ortoreksiya Nervoza Tespiti: Pilot Bir Çalışma
Loading...
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Amaç: Ortoreksiya Nervoza (ON), sağlıklı yeme takıntısının olduğu patolojik bir durumdur. Diyetisyenlerin beslenme eğitimi ve diyetetik uygulamaları sonucunda sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmede ON'a yönelebilecekleri bilinmektedir. Bu çalışma, ON için risk grubunda yer alan diyetisyenlerde tüm tanı ölçütlerini içeren Ortoreksiya Nervoza Envanteri (ONE) ile ON eğilimi ve yeme tutumunu belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Aralık 2022 ve Şubat 2023 tarihlerinde Türkiye'deki 206 diyetisyen arasında gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar; demografik özellikler, ONE ve Yeme Tutum Testi-26 (YTT-26) ile ilgili anketi doldurmuştur. Bulgular: Diyetisyenlerde ortalama ONE skoru 37.5±9.7 puandır. Anormal yeme davranışı olan diyetisyenlerde, ONE total puanı ve ONE alt boyutlarının medyan değeri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir. YTT-26 total puanı ile ONE total puanı arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki vardır (r=0.502, p<0.01). YTT-26 total puanı da ONE puanı ve ONE alt boyutları ile pozitif yönde ilişkilidir. Öte yandan, bu çalışma, beslenme eğitiminin sağlıklı beslenme ile artan meşguliyetin düzensiz yeme modellerine yol açabileceği yönündeki endişelerini desteklememektedir. Sonuç: Diyetisyenlerde ON ve yeme bozukluklarının ilerleyip ilerlemediğini değerlendirmek için ileriye dönük boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır. Diyetisyenler, insanlara beslenme alanında danışmanlık verdiği ve onların beslenme programlarını etkilediği için bu çalışmalar oldukça önemlidir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD)
Volume
13
Issue
1
Start Page
18
End Page
24
