Publication:
Kuraklık and Tuzluluk Stresinin Defne Bitkisinin (Laurus Nobilis L.) Antioksidan Enzimler and Verim Parametreleri Üzerine Etkileri

dc.contributor.authorEkinci, Deniz
dc.contributor.authorArslan, Hakan
dc.contributor.authorYalçın, Mutlu
dc.date.accessioned2025-12-11T01:45:04Z
dc.date.issued2024
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBitkiler yaşam döngüleri boyunca soğuk, kuraklık, yüksek sıcaklık, tuz ve ağır metaller dahil olmak üzere çeşitli çevresel stres faktörlerine maruz kalırlar. Abiyotik stresler olarak bilinen bu çevresel değişkenler oksidatif strese yol açmakta ve bitkilerde reaktif ve tehlikeli reaktif oksijen türlerinin oluşumunu teşvik etmektedir. Bu çalışmada, Defne bitkisi 2 farklı abiyotik stres koşuluna (tuzluluk (10 dS m-1), kuraklık) maruz bırakılmıştır. Her iki stres koşulunda da klorofil içeriği, stoma iletkenliği ve antioksidan enzim aktiviteleri Glutatyon S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR), guaiakol peroksidaz (GPx), askorbat peroksidaz (APx) belirlenmiştir. Klorofil içeriğinin kontrol uygulamasına kıyasla kuraklık ve tuzluluk uygulamaları için sırasıyla %58.53 ve %40.31 oranında azaldığı gözlenmiştir. Buna ek olarak, stoma iletkenliği kuraklık ve tuzluluk uygulamaları için sırasıyla %52.75 ve %35.15 oranında azalmıştır. Bu sonuçlar, defne bitkilerinin klorofil içeriği ve stoma iletkenliğinin kuraklık stresinden tuzluluğa göre daha fazla etkilendiğini göstermektedir. Tüm antioksidan enzimlerin aktivitesi hem kuraklık hem de tuzluluk stresinde azalmıştır. GR ve GPx, kontrol grubuna kıyasla kuraklık uygulamasında sırasıyla %49.29 ve %74.51 oranında önemli ölçüde azalmıştır. Ayrıca, GST ve APx aktivitesi tuzluluk stresinde kontrol grubuna kıyasla sırasıyla %22.01 ve %6.26 oranında azalmıştır. Elde edilen verilere göre, defne bitkisinde GR ve GPx enzim aktiviteleri kuraklık stresinden daha fazla etkilenirken, GST ve APx enzim aktiviteleri tuzluluk stresi altında daha önemli ölçüde azalmıştır.en_US
dc.identifier.doi10.24180/ijaws.1486972
dc.identifier.endpage419en_US
dc.identifier.issn2149-8245
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage406en_US
dc.identifier.trdizinid1291985
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24180/ijaws.1486972
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1291985/effects-of-drought-and-salinity-stress-on-antioxidant-ezymes-and-yield-parameters-of-laurel-plant-laurus-nobilis-l
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/45893
dc.identifier.volume10en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofUluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleKuraklık and Tuzluluk Stresinin Defne Bitkisinin (Laurus Nobilis L.) Antioksidan Enzimler and Verim Parametreleri Üzerine Etkilerien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files