Publication: Tahıl Bazlı Fermente Fonksiyonel Gıda Katkısı İlavesinin Bıldırcınların Büyüme, Sekal Mikroflora ve Duodenum Histolojisine Etkileri (Coturnix coturnix japonica)
Loading...
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışmanın amacı, bıldırcın yemlerine tahıl bazlı fermente fonksiyonel gıda (TBFFG) ilavesinin bıldırcınların büyüme, duodenum histomorfolojisi, iç organ gelişimi ve sekum mikroflorası üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu çalışmada 21 günlük yaşta 100 adet karışık cinsiyette bıldırcın kullanılmıştır. Kontrol (C) ve 5 g / kg CBFFF ilaveli (F) grupları 5’er tekerrürlü olarak (5 erkek ortalama 64,33 ± 0,32g ve 5 dişi ortalama 66,42±0,38) 2 muamele grubuna ayrılmıştır. Çalışma 21 gün sürmüştür. Canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO) haftalık olarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda her bir tekerrürden bir dişi ve bir erkek bıldırcın seçilerek (toplam 20 bıldırcın sayısı) sekum mikrobiyotası ve duodenum histomorfolojisi özellikleri belirlenmiştir. CAA, YT, YYO, iç organ ağırlıkları değişmemiştir. Laktik asit bakterileri ve maya sayısı artış eğilimi, Enterobactericaea sayısı ise düşüş eğilimi göstermiştir. Sekumda E. coli ve Coliform sayısı istatistiksel olarak azalmıştır. Villi uzunluğu F grubunda C grubuna göre artış göstermiştir. Sonuç olarak, TBFFG sekumdaki patojenik bakterileri baskılamış ve bağırsak mikroflorası geliştirmiş ve duodenumda sindirim yüzey alanını arttırmıştır. Bu nedenle 5g / kg diyet CBFFF'nin bıldırcınlarda sekum mikroflorasını ve duodenum histomorfolojisini iyileştirmek için kullanabileceği söylenebilir. Yine de TBFFG 'nın diğer hayvan türleri üzerindeki probiyotik etkilerini, farklı dozların veya yem kısıtlamasının, diyette yüksek lif veya düşük protein gibi stres faktörlerinin etkilerini belirlemek için daha fazla çalışma yapılmalıdır.
Description
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Tavukçuluk Araştırma Dergisi
Volume
17
Issue
2
Start Page
75
End Page
79
