Publication:
Algılanan Liderliğin Sosyal Kaytarma Üzerindeki Etkisi: Antalya'daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinin Mutfak Departmanı Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Gelişmiş ekonomilerin en önemli alanlarından biri olan turizm sektöründe rekabet gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. İşletmeler bir yandan güncel gelişmeleri takip ederken aynı zamanda daha nitelikle hizmet sunabilmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Turizm sektöründe verilen hizmetlerin niteliği, müşteri tatmininde belirleyicidir. Bu yönüyle çalışan odaklı bir nitelik taşıyan turizm sektöründe, çalışanların performansları işletmelerin beklentileri doğrultusunda yönlendirilmelidir. İnsanların seyahat tatminlerinde yemeklerin belirleyici olduğu düşünüldüğünde, mutfak çalışanlarının performansları oldukça önemlidir. Mutfak departmanı çalışanlarının performanslarını etkileyen en önemli sorun sosyal kaytarma olarak değerlendirilebilir. Çalışanların sosyal kaytarma davranışının önüne geçilmesinde en önemli etken lider davranışlarıdır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, lider davranışlarının sosyal kaytarma davranışı üzerindeki etkisini belirleyebilmektir. Nicel yöntem benimsenen bu araştırmada veriler, Antalya ili Kundu bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinin mutfak departmanı çalışanlarından 476 çalışana anket uygulanarak elde edilmiştir. Uygulanan anket lider davranışlarını kapsayan CEO liderlik ölçeği, sosyal kaytarma ölçeği ve demografik bilgilerden oluşmaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda gerçekleştirilen kolerasyon analizi, bütün liderlik türleri ile sosyal kaytarma davranışı arasında anlamlı ilişkiler tespit edildiğini göstermektedir. Her bir liderlik türünün sosyal kaytarma davranışı ile arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek için yapılan basit doğrusal regresyon analizleri sonucunda, liderlik davranışlarının sosyal kaytarmayı azalttığı yönünde sonuçlara ulaşılırken; sosyal kaytarma davranışını en çok azaltan liderlik davranışının kontrol odaklı liderlik davranışı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
In the tourism sector, which is one of the most important areas of developed economies, competition is getting worse. While the companies are following current developments, they continue to work in order to provide more qualified services. The quality of the services provided in the tourism sector is decisive in customer satisfaction. In this respect, the performance of the employees should be directed towards the expectations of the enterprises in the tourism sector, which is an employee-oriented one. The performance of the kitchen workers is very important, considering that food is the decisive factor in the travel satisfaction of people. The most important problem affecting the performance of the kitchen department employees is social loafing. Leading behavior is the most important factor in preventing the social loafing behavior of employees. In this context, the aim of the study is to determine the effect of leader behavior on social loafing behavior. In this study, which was adopted as a quantitative method, the data were obtained by applying a questionnaire to 476 employees from the kitchen department employees of five star hotels operating in Kundu region of Antalya province. The questionnaire consisted of the CEO leadership scale, social demotivation scale and demographic information covering leading behaviors. The collation analysis performed in accordance with the obtained data shows that significant relationships were determined between all types of leadership and social loafing behavior. As a result of simple linear regression analyzes conducted in order to determine the relationship between the social loafing behavior of each type of leadership, it has been concluded that leadership behavior decreases social loafing; It has been concluded that the leadership behavior, which reduces the social loafing behavior most, is control-oriented leadership behavior.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

132

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By