Publication:
Di (2-Etilhekzil) Fitalatın Ratlarda Doku Lipid Peroksidasyonu ve Antioksidan Düzeylerine Etkisi

dc.contributor.advisorErtekin, Ali
dc.contributor.authorGülboy, Ozan
dc.date.accessioned2025-12-13T09:32:27Z
dc.date.issued2021
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsü / Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı / Biyokimya Bilim Dalı
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma ratlardadi (2-etilhekzil) fitalatın (DEHP) karaciğer, böbrek ve uterus dokularındalipidperoksidasyonu ve antioksidan düzeyleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla planlandı. Materyal Metot:Çalışmada 3-4 aylık, 250-300 gr ağırlığında 40 Wistar-Albino dişi rat kullanıldı. Ratlar 5 gruba ayrıldı (1. grup: kontrol, 2. grup: yağ kontrol, 3. grup: 20 mg fitalat, 4. grup: 100 mg fitalat, 5. grup: 500 mg fitalat grubu). Fitalat ve mısır yağı karışımı gastrikgavajile verildi. Deneme süresi 14 gün olarak planlandı. Çalışmanın sonunda alınan karaciğer, böbrek ve uterus doku örneklerinde vitamin C, redükteglutatyon (GSH), katalaz (CAT), malondialdehit (MDA) ve total protein düzeylerispektrofotometrik ölçüldü. Bulgular:Karaciğer dokusundaC vitamini düzeyi tüm gruplarda azaldı (p<0.001). GSH 20 mg ve 100 mg fitalatgruplarında arttı, 500 mg fitalat grubunda azaldı (p<0.05). Total protein düzeyi tüm gruplarda azaldı. CAT ve MDA düzeyleri tüm gruplardaarttı(p<0.05). Böbrek dokusu C vitamini tüm gruplarda azaldı. GSH, CAT, MDA ve total protein tüm gruplarda arttı (p<0.001). Uterus dokusu C vitamini düzeyi tüm gruplarda azaldı (p<0.01). GSH, CAT, MDA ve total protein düzeyleri 100 mg ve 500 mg fitalatgruplarında arttı(p<0.001). Total protein düzeyi 20 mg fitalatgrubunda azaldı. Sonuç:Vitamin C, GSH, CAT, MDA ve total protein düzeylerinde gözlenen değişiklikler, oksidatif stres nedeniyle hücrelerde olası hasarın meydana gelmiş olabileceğini göstermektedir. Maruz kaldığımız birçok kimyasalın zararlı etkilerinden korunmak için bu konularda yapılan çalışmaların öne çıkarılması, epidemiyolojik çalışmalarla sonuçların detaylı olarak araştırılması ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Bu sebeple DEHP içeren plastik ürünlerden mümkün olduğunca vücutta oksidatif strese neden olabileceğinden dolayı kaçınılmalıdır.
dc.description.abstractAim: This study was planned to investigate the effect of di(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP) on lipid peroxidation and antioxidant levels in liver, kidney and uterus tissues in rats. Material and Method: Forty Wistar-Albino female rats, 3-4 months old, weighing 250-300 g, were used in the study. Rats were divided into 5 groups. (1st group: control, 2nd group: oil control, 3rd group: 20 mg phthalate, 4th group: 100 mg phthalate, 5th group: 500 mg phthalate group). The mixture of phthalate and corn oil was given by gastric gavage. The trial period was planned as 14 days. In the liver, kidney and uterus tissue samples taken at the end of the study; Vitamin C, reduced glutathione (GSH), catalase (CAT), malondialdehyde (MDA) and total protein levels were measured. Results: Liver tissue vitamin C level decreased in all groups (p<0.001). GSH level increased in the 20 mg and 100 mg phthalate groups and decreased in the 500 mg phthalate group (p<0.05). Total protein level decreased in all groups. CAT and MDA levels increased in all groups (p<0.05). Renal tissue vitamin C level decreased in all groups. GSH, CAT, MDA and total protein levels increased in all groups (p<0.001). Uterine tissue vitamin C level decreased in all groups (p<0.01). GSH, CAT, MDA and total protein levels increased in 100 mg and 500 mg phthalate groups (p<0.001). Total protein decreased in the 20 mg phthalate group. Conclusion: Changes observed in vitamin C, GSH, CAT, MDA and total protein levels indicate that possible damage to cells may have occurred due to oxidative stress. In order to protect against the harmful effects of many chemicals, studies on these issues should be highlighted, the results should be investigated in detail with epidemiological studies and the results should be shared with the public. For this reason, plastic products containing DEHP should be avoided as they may cause oxidative stress in the body.en_US
dc.identifier.endpage57
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92QsvftHQCUSasvA1ZXOazc4mSO5wNSos63P4ZCDs9jx0C
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/51857
dc.identifier.yoktezid691779
dc.language.isotr
dc.subjectBiyokimya
dc.subjectAntioksidanlar
dc.subjectBöbrek
dc.subjectDi-2-Etil-Heksil-Fitalat
dc.subjectFitalat
dc.subjectHayvan Deneyleri
dc.subjectKaraciğer
dc.subjectLipid Peroksidasyonu
dc.subjectSıçanlar
dc.subjectUterus
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectAntioxidantsen_US
dc.subjectKidneyen_US
dc.subjectDi-2-Ethyl-Hekyl Phtalateen_US
dc.subjectPhthalateen_US
dc.subjectAnimal Experimentationen_US
dc.subjectLiveren_US
dc.subjectLipid Peroxidationen_US
dc.subjectRatsen_US
dc.subjectUterusen_US
dc.titleDi (2-Etilhekzil) Fitalatın Ratlarda Doku Lipid Peroksidasyonu ve Antioksidan Düzeylerine Etkisi
dc.titleThe Effect of Di (2-Ethylhexyl) Phthalate on the Tissue Lipid Peroxidation and Antioxidant Levels in Ratsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Collections