Publication: Öğrencilerin Gıda Güvenliğiyle İlgili Bilinç Düzeylerine Göre Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi: Ordu Üniversitesi Örneği
| dc.contributor.author | Oztürk, Derya | |
| dc.contributor.author | Eryılmaz, Gamze Aydın | |
| dc.contributor.author | Kılıç, Osman | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T00:59:18Z | |
| dc.date.issued | 2019 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ordu Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin gıda güvenliğiyle ilgili bilinç düzeylerine göre tüketimdavranışlarının belirlenmesidir. Veriler, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari BilimlerFakültesi'nde öğrenim gören 400 öğrenciyle yapılan anketlerden oluşmaktadır. Öğrencilerin sosyoekonomik özelliklerine göre gıda güvenliği bilinç düzeyleri arasındaki farklılığın belirlenmesindeki-kare testi kullanılmıştır. Gıda ambalajı üzerindeki etiket bilgilerini inceleme, gıda satın alınanyerleri güvenilir bulma ve gıda satın alma kararında etkili olan kaynaklar itibariyle, bilinç gruplarınaait ortalamalar arasındaki farklılık ise tek yönlü varyans analiziyle (ANOVA) test edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin gıda satın alırken en fazla dikkat ettikleri konular sırasıyla;son kullanma tarihi, üretim tarihi ve gıdaların ambalajlı olmasıdır. Gıda güvenliği bilinç düzeylerinegöre öğrencilerin harcanabilir aylık gelirleri ve düşük fiyatlı GDO’lu gıdaları tercih etmesi yönündenistatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır. Her üç bilinç grubundaki öğrencilerin güvenilir bulduklarıgıda satın alma yerleri sırasıyla; süpermarket, market ve manavdır. Gıda satın alma kararında düşükve orta bilinç düzeyindeki öğrenciler en fazla ailelerinden, yüksek bilinç düzeyindekiler isedoktorlardan etkilenmektedir. Bu sonuçlara göre, gıda güvenliği konusunda daha bilinçli nesillerinyetiştirilmesi için, güvenilir gıda tüketimine yönelik hassasiyetin oluşturulmasına öncelikli olarakailelerden başlanması gerekir. Ayrıca okul müfredatlarına konulacak ders ya da seminer ve benzeriçalışmalarla öğrencilerin gıda güvenliğiyle ilgili bilinç düzeylerinin artırılması sağlanmalıdır. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.24925/turjaf.v7i10.1611-1617.2654 | |
| dc.identifier.endpage | 1616 | en_US |
| dc.identifier.issn | 2148-127X | |
| dc.identifier.issue | 10 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 1611 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 355124 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1611-1617.2654 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/355124/ogrencilerin-gida-guvenligiyle-ilgili-bilinc-duzeylerine-gore-tuketim-davranislarinin-belirlenmesi-ordu-universitesi-ornegi | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/40628 | |
| dc.identifier.volume | 7 | en_US |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | en_US |
| dc.subject | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | en_US |
| dc.title | Öğrencilerin Gıda Güvenliğiyle İlgili Bilinç Düzeylerine Göre Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi: Ordu Üniversitesi Örneği | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
