Publication:
Armillaria Mellea and Macrolepiota Procera Ekstrelerinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Mantarlar, binlerce yıldır besin ve tıbbi değerleri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma iki yenilebilir mantar olan Armillaria mellea (Vahl) P.Kumm ve Macrolepiota procera (Scop.) antioksidan ve antimikrobiyal potansiyelinin belirlenmesi için tasarlanmıştır Antioksidan aktivitesi DPHH serbest radikal süpürme yöntemi ile tespit edildi. M.procera methanol ekstresi A.mellea methanol ekstresinden daha güçlü serbest radikal süpürücü aktivitesine sahiptir (IC50: 0.191, 1.19 mg/mL). Toplam fenol, β-karoten ve likopen gibi antioksidan özelliklere sahip bileşenlerin konsantrasyonu spektrofotometrik yöntemlerle belirlendi. Son olarak, antimikrobiyal aktivitesi 14 mikroorganizma üzerinde denenmiş olup agar difüzyon yöntemi ile kullanılmıştır. A. mellea metanol ekstraktı Klebsiella pneumaniae ATCC 13883, Bacillus subtilis ATCC 6633, Staphylococcus aureus ATCC 25923 mikroorganizmlarına karşı 10 ± 1 mm inhibisyon zon çapı oluşturdu. M.procera metanol ekstresi ise Enterococcus faecalis ATCC 29212, Klebsiella pneumaniae ATCC 13883 mikroorganizmlarına karşı 9 ± 1 mm inhibisyon zon çapı oluşturdu Bu araştırma, iki yenilebilir mantarın doğal antioksidanlar olarak potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Mantar Dergisi

Volume

11

Issue

2

Start Page

121

End Page

128

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By