Publication:
Sarımsak Üreticilerinin Yenilik Sistemleri: Taşköprü Örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu araştırmanın amacı Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde sarımsak yetiştiren çiftçilerin sarımsak üretimi ile ilgili yenilik sistemlerinin araştırılması, sarımsağın dikiminden hasadına kadar gecen sürede kullanılan materyaller ve ne derece yenilik sahibi bir üretim yaptıklarının belirlenmesidir. Özellikle çoğu çiftçinin üretim aşamasında ne derece yenilik sahibi olduklarını ve yeniliklerin üretime olan etkisini araştırmak için yapılmıştır. Urgancı ve Bademci köylerinde 30 çiftçiyle, Çoroğlu ve Aşağıçit köylerinde de 20 çiftçiyle görüşülerek anket çalışması yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın diğer materyalini, bölge ile ilgili bilgiler, derlemeler, makaleler ve çalışmalarda yer alan bilgiler oluşturmaktadır. Çalışmada üreticiler için yenilikçilik düzeyleri hesaplanarak sosyoekonomik düzeyleri ve yenilik kaynakları karşılaştırılmıştır. Yenilikçilik düzeyi yüksek olan üreticilerin yaş, tarımsal deneyim, sarımsak üretim deneyimi, sarımsak dikim yılı ve yıllık geliri yenilikçilik düzeyi düşük olanlara göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Yenilikçilik düzeyi yüksek olan üreticilerin eğitim durumu, üye olunan kooperatif sayısı, sarımsak dikim ve hasatında makine kullanım oranı, yenilikçilik düzeyi düşük olanlara göre daha fazladır. Yenilikçilik düzeyi yüksek olan üreticilerimizde yenilikleri takip etme ve tarımsal TV kanallarının izlenme oran, yenilikçilik düzeyi düşük olan üreticilere oranla daha fazladır. Her iki grubunda yenilik kaynaklarını İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olduğu tespit edilmiştir. Bölge de çiftçilere gerekli bilgilendirilmeler yapılmalı, onlara makine kullanımı hakkında gerekirse uygulamalı olarak bilgiler verilmelidir. Özellikle su konusunda bölgeye gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Toprak analizi içinde çiftçiler teşvik edilmeli, bölgede gerekli kuruluşlar sağlanmalıdır. Daha modern tarım teknikleri kullanımı için bilgilendirmeler yapılmalıdır.
The aim of this research is to investigate the novelty systems of garlic production of the farmers who grow garlic in Taşköprü district of Kastamonu province, to determine the materials used in the time from planting to harvest of garlic and to what extent they produce a novelty. Specifically, it has been designed to investigate the extent to which many farmers have innovations in the production phase and the impact of innovations on production. A survey was conducted with 30 farmers in Urgancı and Bademci villages and 20 farmers in Çoroğlu and Aşağıçit villages. SPSS package program was used for data analysis. The other material of the research consists of information about the region, reviews, articles and information in the studies.In this study, innovation levels for producers were calculated and socio-economic levels and innovation sources were compared. Producers with high level of innovation were found to have less age, agricultural experience, garlic production experience, garlic planting year and annual income than those with low level of innovation. The education level of the producers with high level of innovation, the number of cooperatives, the rate of machine use in garlic planting and harvest are higher than those with low level of innovation. In high-innovation producers, the rate of following innovations and watching agricultural TV channels is higher than in low-innovation producers. Innovation resources in both groups were determined as Provincial, District Agriculture and Forestry Directorate. Farmers in the region should be informed accordingly and they should be given practical information about the use of machinery if necessary. Necessary studies should be carried out especially for water in the region. Within the soil analysis, farmers should be encouraged and necessary institutions should be provided in the region. Information should be provided for the use of more modern agricultural techniques.

Description

Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 131237

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

74

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By