Publication: Elmada Mavi Küfe Neden Olan Penicillium Expansum’a Karşı Borik Asitin Antifungal Etkisi
| dc.contributor.author | Türkkan, Muharrem | |
| dc.contributor.author | Erper, İsmail | |
| dc.contributor.author | Yıldırım, Elif | |
| dc.contributor.author | Karatoprak, Kübra | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-10T23:23:41Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ordu Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada, borik asitin Penicillium expansum’a karşı etkinliği hem in vitro hem de in vivokoşullarda değerlendirilmiştir. In vitro’da, borik asitin %0.125 konsantrasyonu P. expansum’unmisel gelişmesini, spor çimlenmesini ve çim tüpü uzunluğunu sırasıyla %68.88, %74.00 ve%85.50 oranında azaltmış, halbuki daha yüksek konsantrasyonlar (%0.25, %0.50, %1.00 ve%2.00)’ı ise tamamen engellemiştir. Ayrıca borik asitin yukarıda belirtilen ilk konsantrasyonuve sonraki konsantrasyonlarının etkileri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur(P<0.05). Borik asitin EC50, minimum engelleyici konsantrasyon (MIC) ve minimum fungisidalkonsantrasyon (MFC) değerleri sırasıyla, 0.09, %0.25 ve >%2 olarak belirlenmiştir. In vivodenemelerde, borik asitin %0.25 konsantrasyonu hariç, diğer tüm konsantrasyonlar (%0.50,%1.00 ve %2.00)’ı hem koruyucu hem de tedavi edici etki göstermişler ve bu konsantrasyonlarmavi küfün hastalık şiddetini patojen ile inokule edilmiş kontrole kıyasla önemli ölçüdeazaltmıştır (P<0.05). Bununla birlikte, %2.00 borik asitin hem koruyucu hem de tedavi ediciuygulamalarda patojene karşı en etkili konsantrasyon olduğu ve hastalık şiddetini sırasıyla%94.46 ve %91.41 oranında azalttığı gösterilmiştir. Bu sonuçlar, borik asitin elmalarda P.expansum'un neden olduğu mavi küf hastalığının mücadelesi için sentetik fungisitlere biralternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.29050/harranziraat.624445 | |
| dc.identifier.endpage | 72 | en_US |
| dc.identifier.issn | 2587-1358 | |
| dc.identifier.issue | 1 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 64 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 460977 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.29050/harranziraat.624445 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/460977/elmada-mavi-kufe-neden-olan-penicillium-expansuma-karsi-borik-asitin-antifungal-etkisi | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/35768 | |
| dc.identifier.volume | 24 | en_US |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Mantar Bilimi | en_US |
| dc.subject | Bahçe Bitkileri | en_US |
| dc.subject | Mikrobiyoloji | en_US |
| dc.subject | Viroloji | en_US |
| dc.title | Elmada Mavi Küfe Neden Olan Penicillium Expansum’a Karşı Borik Asitin Antifungal Etkisi | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
