Publication:
Farklı Hayvanların Sütlerinde Alfa S1-Kazein, Beta-Laktoglobulin, Bazı Biyokimyasal ve Mineral Düzeylerinin Belirlenmesi

dc.contributor.authorCıftcı, Gülay
dc.contributor.authorŞensoy, Tuğçe Ayşen
dc.date.accessioned2025-12-10T23:21:06Z
dc.date.issued2022
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışmada Samsun'da yetiştirilen inek, manda, koyun ve keçilerden elde edilen çiğ süt örneklerinde α-S1-kazein ve β-laktoglobulin düzeyleri ile bazı biyokimyasal ve mineral değerlerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma materyalini Samsun ili Bafra ilçesindeki bir çiftlikten sağım sonrası inek, manda, koyun ve keçilerden alınan 40 adet çiğ süt oluşturdu. Süt serumundaki α -S1-kazein ve β -laktoglobulin seviyeleri ELISA test kitleri kullanılarak belirlendi. Spektrofotometrik otoanalizör kullanılarak kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), total protein (TP), albümin (ALB), total kolesterol (TC) ve trigliserit (TG) seviyeleri ölçüldü. Koyun sütü TP, ALB, GLO, TC seviyeleri diğer süt örneklerinden anlamlı derecede yüksek bulundu. En yüksek TP düzeyinin koyun sütünde olduğu, bunu sırasıyla manda, keçi ve inek sütünde olduğu belirlendi. Keçi sütünde TG düzeyinin diğer süt örneklerine göre anlamlı derecede yüksek olduğu (P<0.05), bunu sırasıyla manda, koyun ve inek sütlerinin izlediği (P>0.05) belirlendi. Koyun sütünün diğer süt örneklerinden daha fazla Ca, Mg, Fe, Zn içerdiği ve toplam mineral içeriğinin diğer süt örneklerinden daha zengin olduğu belirlendi. Keçi ve inek sütünün mineral içeriği benzer bulundu, inek sütündeki Zn minerali biraz daha fazla bulundu. Keçi sütü örneklerinde α -S1-kazein ve β -laktoglobulin seviyeleri diğer süt örneklerine göre daha düşük bulundu. Keçi sütündeki α-S1-kazein ve β-laktoglobulin düzeylerinin diğer süt örneklerine (inek, koyun ve manda) göre daha düşük olduğu ve süt alerjisi olanlara önerilebileceği sonucuna varıldı.en_US
dc.identifier.doi10.31196/huvfd.1035957
dc.identifier.endpage36en_US
dc.identifier.issn2146-717X
dc.identifier.issn2146-7188
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage28en_US
dc.identifier.trdizinid536492
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31196/huvfd.1035957
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/536492/determination-of-alpha-s1-casein-beta-lactoglobulin-some-biochemical-and-mineral-levels-in-milk-of-different-animals
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35358
dc.identifier.volume11en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofHarran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.subjectZoolojien_US
dc.titleFarklı Hayvanların Sütlerinde Alfa S1-Kazein, Beta-Laktoglobulin, Bazı Biyokimyasal ve Mineral Düzeylerinin Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files