Publication:
Ekim Zamanları ve Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Bitkisi'nin Verim ve Bazı Özelliklerine Etkileri

dc.contributor.advisorKevseroğlu, Kudret
dc.contributor.authorYalçıntaş, Gülen
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:29Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:29Z
dc.date.issued1995
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1995en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 37180en_US
dc.description.abstractÖZ Bu araştırma, Samsun şartlarında kişniş (Coriandrum sa tivum L.) bitkisinin meyve verimi ve bazı tarımsal özellikle ri üzerine farklı ekim zamanları ve azotlu gübre dozlarının etkilerini araştırmak amacıyla 1993 ve 1994 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada Burdur orijinli kişniş meyvaları kullanılmıştır. Onbeş gün ara ile olmak üzere iki farklı ekim zamanı (28 Nisan ve 12 Mayıs) ve kontrol ile 3, 6, 9 ve 12 kg/da olmak üzere beş farklı azot dozu denemenin konularını oluşturmuş tur. 1994 yılının ikinci ekim zamanında, yeterli sayıda bitki bulunmamasından dolayı meyve verimi ve meyve ile ilgili kali te analizleri değerlendirmeye alınmamıştır. 1993 yılında ekim zamanları arasında meyve verimi ve uçucu yag oranı yönünden istatistik! olarak fark bulunmamış tır. 1993 yılının sonuçlarına dayanarak ve her iki ekim zama- nıda dikkate alınarak kişniş bitkisinin en yüksek meyve veri mi 9 kg N/da, en yüksek uçucu yag oranı ise 12 kg N/da uygu lamalarından sağlanmıştır. ABSTRACT THE EFFECTS OF SOWING DATES AND LEVELS OF NITROGENOUS FERTILIZER ON YIELD AND SOME AGRICULTURAL CHARACTERS OF CORIANDER (Coriandrum sativum L. ). This study was conducted to determine the effect of dif ferent sowing dates and nitrogen level on fruit yield and so me agricultural characters of coriander (Coriandrum sativum L.), under the conditions of Samsun in 1993 and 1994 years. The origin Burdur coriander fruits were used in this study. Two sowing dates (28 April, 12 May) and five levels of nitrogen (0, 30, 60, 90 and 120 kg/ha) were applied in the field study. There weren't enough plant density in second sowing time in second year (1994). This case was effected to determination
dc.description.abstractÖZ Bu araştırma, Samsun şartlarında kişniş (Coriandrum sa tivum L.) bitkisinin meyve verimi ve bazı tarımsal özellikle ri üzerine farklı ekim zamanları ve azotlu gübre dozlarının etkilerini araştırmak amacıyla 1993 ve 1994 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada Burdur orijinli kişniş meyvaları kullanılmıştır. Onbeş gün ara ile olmak üzere iki farklı ekim zamanı (28 Nisan ve 12 Mayıs) ve kontrol ile 3, 6, 9 ve 12 kg/da olmak üzere beş farklı azot dozu denemenin konularını oluşturmuş tur. 1994 yılının ikinci ekim zamanında, yeterli sayıda bitki bulunmamasından dolayı meyve verimi ve meyve ile ilgili kali te analizleri değerlendirmeye alınmamıştır. 1993 yılında ekim zamanları arasında meyve verimi ve uçucu yag oranı yönünden istatistik! olarak fark bulunmamış tır. 1993 yılının sonuçlarına dayanarak ve her iki ekim zama- nıda dikkate alınarak kişniş bitkisinin en yüksek meyve veri mi 9 kg N/da, en yüksek uçucu yag oranı ise 12 kg N/da uygu lamalarından sağlanmıştır. ABSTRACT THE EFFECTS OF SOWING DATES AND LEVELS OF NITROGENOUS FERTILIZER ON YIELD AND SOME AGRICULTURAL CHARACTERS OF CORIANDER (Coriandrum sativum L. ). This study was conducted to determine the effect of dif ferent sowing dates and nitrogen level on fruit yield and so me agricultural characters of coriander (Coriandrum sativum L.), under the conditions of Samsun in 1993 and 1994 years. The origin Burdur coriander fruits were used in this study. Two sowing dates (28 April, 12 May) and five levels of nitrogen (0, 30, 60, 90 and 120 kg/ha) were applied in the field study. There weren't enough plant density in second sowing time in second year (1994). This case was effected to determinationfruit yield and percentage of volatile oil according to only first year results. There aren't significant differents bet ween sowing times. The first year results showed that the highest fruit yield were obtained from 90 kg N/ha and the highest percentage of volatile oil were obtained from 120 kg N/ha application.en_US
dc.format88 y. : grafik, tablo ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage104
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/37180.pdf
dc.identifier.yoktezid35382
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAzotlu Gübreler
dc.subjectEkim Zamanı
dc.subjectKişniş
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectVerim Ögeleri
dc.subjectNitrogen Fertilizersen_US
dc.subjectSowing Dateen_US
dc.subjectCorianderen_US
dc.subjectYield Componentsen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Y16e 1995en_US
dc.titleEkim Zamanları ve Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Bitkisi'nin Verim ve Bazı Özelliklerine Etkileri
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files