Publication:
Otlatma Olgunluğu Döneminde Hindibanın Yalın ve İkili Karışımlarının Verim ve Ot Kalitesinin Belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, otlatma olgunluğu döneminde hindibanın yalın ve ikili karışımlarının verim ve ot kalitesinin belirlenmesi amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama alanında 2017 ve 2018 yıllarında Tesadüf Blokları Deneme desenine göre yürütülmüştür. Materyal olarak hindiba ile domuz ayrığı ve çayır üçgülünün yalın ve ikili karışımları kullanılmıştır . Bu karışımlar %80H+%20D, %60H+%40D, %40H+%60D, %20H+%80D ve %80 H+%20Ü, %60H+%40Ü, %40H+%60Ü, %20H+%80Ü şeklinde oluşturulmuştur. Hindiba bitkisinin ortalama bitki boyu yaklaşık 20-35 cm'ye ulaştığı dönemde her iki yılda da 3 biçim yapılmıştır. Biçimlerin ortalaması olarak bitki boyu değerleri, 2017 yılında 17.3 – 35.6 cm, 2018 yılında 29.1 – 38.3 arasında değişmiştir. 2017 yılında en yüksek toplam yeşil ot verimi çayır üçgülünün yeraldığı karışımlarda belirlenmiş olup 6519.4 – 5443.3 kg/da arasında, 2018 yılında ise %80H+%20Ü karışımında 7137.5 kg/da olarak belirlenmiştir. Toplam kuru ot verimi 2017 yılında 216.8 – 1238.35 kg/da, 2018 yılında ise 279.0 – 1164.0 kg/da arasında belirlenmiştir. Yalın hindibanın toplam kuru ot verimi 2017 yılında 216.8 kg/da, 2018 yılında ise 908.6 kg/da olmuştur. Ortalama ham protein oranı 2017 yılında % 21.4 ve 2018 yılında ise % 19.9, yalın hindibada ise sırasıyla % 20.8 ve % 19.1 olarak belirlenmiştir. 2017 ve 2018 yıllarında, kuru otun ortalama ADF oranı % 25.4 – 23.4, NDF oranı % 40.8 -38.9, Ca içeriği % 1.32 – 1.30, K içeriği % 2.95 – 3.43, Mg içeriği % 0.4 – 0.35 ve P içeriği % 0.40 – 0.39 olarak belirlenmiştir. Her iki yılda ve her biçimde karışık ekim parsellerinin hesaplanan alan eşdeğerlik oranlarına (LER) bakıldığında, tüm karışımların yalın ekimlerden üstün olduğu (LER≥1)belirlenmiştir.
This study was conducted determination of yield and forage quality of solely and binary mixtures of chicory in grazing maturity period according to randomized block design experimental area of OMU Agricultural Faculty during 2017 and 2018 years. In the study, chicory (C), orchardgrass (OG) and red clover (RC) were grown as solely and binary mixture in rainfed conditions. Binary mixtures were 80%C + 20%OG, 60%C +40%OG, 40%C + 60%OG, 20%C + 80%OG, 80%C + 20%RC, 60%C + 40%RC, 40%C + 60%RC, 20%C + 80%RC. Harvests were made when chicory plants reached 25 cm average plant height. Three cuts were performed in both years. As the mean of cuttings, plant hight values varied between 17.3 and 35.6 cm in 2017, 29.1 and 38.3 cm 2018. The highest fresh forage yield was obtained from red clover mixtures (6519.4-5443.3 kg/da) in 2017 and from 80%C+20%OG mixture as 7137.5 kg/da in 2018. Total hay yield was altered from 216.8 to 1238.4 and from 279.0 to 1164.0 kg/da in 2017 and 2018, respectively. Solely chicory hay yields were 216.8 kg/da in 2017 and 908.6 kg/da in 2018. While average crude protein ratios were 21.4% and 19.9% in 2017 and 2018, the same values were 20.8% and 19.1 for chicory. Average ADF, NDF, Ca, K, Mg and P ratios of hay yield were 25.4 and 23.4%, 40.8 and 38.9%, 1.32 and 1.30%, 2.95 and 3.43%, 0.4 and 0.35%, 0.4 and 0.39 in 2017 and 2018, respectively. According to values, all the mixtures were superior ( LER ≥1) to solely plots at each cuttings and in both years.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

109

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By