Publication: Yapay Sinir Ağları ve Farklı Optimizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması
Abstract
Bu çalışmada, görüntü işleme yöntemleri ile yapay sinir ağları, yapay arı kolonisi, parçacık sürü optimizasyonu, genetik algoritmalar ve diskriminant analizi yöntemlerini kullanılarak, buzdolabında 29 gün süre ile depolanan yumurtaların kırılmadan tazeliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ticari bir işletmeden aynı günde elde edilen, beyaz kabuk renkli 50 adet yumurta 29 gün süresince buzdolabında depolanmıştır. Fotoğraf makinesi ve özel bir düzenek yardımı ile yumurtaların fotoğrafları çekilerek bilgisayara aktarılmıştır. Elde edilen görüntüler işlenerek yumurtaların kaç günlük oldukları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda yapay sinir ağları, yapay arı kolonisi, parçacık sürü optimizasyonu, genetik algoritmalar ve discriminant analizinden elde edilen tahmin değerleri sırasıyla 0,95, 0,14, 0,07, 0,13 ve 0,50 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar yapay sinir ağlarının, yumurtaların kabuklarını kırmadan tazeliklerinin belirlenmesinde kullanılabileceğini göstermektedir.
In this study, it was aimed to evaluate the freshness of eggs stored in the refrigerator for 29 days without breaking using image processing methods and artificial neural networks, artificial bee colony, particle swarm optimization, genetic algorithms and discriminant analysis methods. 50 eggs of white shell color, obtained on the same day from a private enterprise, were stored in the refrigerator for 29 days. With the help of a camera and a special device, the eggs were photographed and transferred to the computer. The images obtained were processed to determine how many days the eggs were. As a result of the study, the predictive values obtained from artificial neural networks, artificial bee colony, particle swarm optimization, genetic algorithms and discriminant analysis were found to be 0.95, 0.14, 0.07, 0.13 and 0.50, respectively. The results show that artificial neural networks can be used to determine the freshness of eggs without breaking their shells.
In this study, it was aimed to evaluate the freshness of eggs stored in the refrigerator for 29 days without breaking using image processing methods and artificial neural networks, artificial bee colony, particle swarm optimization, genetic algorithms and discriminant analysis methods. 50 eggs of white shell color, obtained on the same day from a private enterprise, were stored in the refrigerator for 29 days. With the help of a camera and a special device, the eggs were photographed and transferred to the computer. The images obtained were processed to determine how many days the eggs were. As a result of the study, the predictive values obtained from artificial neural networks, artificial bee colony, particle swarm optimization, genetic algorithms and discriminant analysis were found to be 0.95, 0.14, 0.07, 0.13 and 0.50, respectively. The results show that artificial neural networks can be used to determine the freshness of eggs without breaking their shells.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
88
