Publication:
Farklı Düzeylerde Yer Fıstığı (Arachis Hypogaea L.) Zarı İçeren Sığır Köftelerinin Kalite ve Depolama Stabilitesinin Değerlendirilmesi

dc.contributor.authorTurhan, Sadettin
dc.contributor.authorBıyık, Şule
dc.date.accessioned2025-12-11T01:49:17Z
dc.date.issued2022
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışma, farklı düzeylerde yer fıstığı zarı (YFZ) içeren sığır köftelerinin soğuk depolama sırasında kalite ve depolama stabilitesini değerlendirmek için gerçekleştirilmiştir. YFZ, yüksek fenolik içerik ve antioksidan kapasite sergilemiştir. YFZ ilavesi köftelerin su tutma kapasitesini artırırken, protein içeriğini, sertliğini ve çiğnenebilirliğini olumsuz yönde etkilemiştir. YFZ uygulaması, görünüm, sululuk ve genel kabul edilebilirlik puanlarını azaltmış ancak %4.5'e kadar YFZ içeren köftelerin genel kabul edilebilirlik puanları, YFZ içermeyen negatif kontrole benzer bulunmuştur. Köftelere yüksek düzeylerde (%3.0, 4.5 ve 6.0) YFZ ilavesi, depolama süresince pH, lipit oksidasyonu, renk farklılıkları ve mikrobiyal gelişmeyi stabilize etmiştir. Böylece minimum düzeyde bileşimsel ve duyusal değişikliklerle sığır köftelerinin raf ömrünü uzatmak için %4.5 düzeyinde YFZ ilavesi önerilebilir.en_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD21130
dc.identifier.endpage433en_US
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage420en_US
dc.identifier.trdizinid1209918
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD21130
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1209918/evaluation-of-quality-and-storage-stability-of-beef-patties-containing-different-levels-of-peanut-arachis-hypogaea-l-skin
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46679
dc.identifier.volume47en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.titleFarklı Düzeylerde Yer Fıstığı (Arachis Hypogaea L.) Zarı İçeren Sığır Köftelerinin Kalite ve Depolama Stabilitesinin Değerlendirilmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files