Publication: Yaş Çay İşleme Tesislerinin Genel Mekanizasyon Özellikleri
| dc.contributor.advisor | Selvi, Kemal Çağatay | |
| dc.contributor.author | Dinç, Levent | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-13T09:34:13Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
| dc.description.abstract | Bu çalışma, 2019 yılında Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölümü'nde bulunan, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun illerindeki 42 yaş çay işleme tesisinin yöneticileriyle yüz yüze anket çalışması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; tesislerde yılda toplam 918000 t yaş çay işlenmekte, toplamda 8102 personel çalışmaktadır. Tesislerin % 67'si, 90-120 gün arası 24 saat çalışarak tam kapasite ile faaliyet göstermektedir. Her tesiste en az bir mühendis bulunup, istihdam edilen personelin % 88,4'ünü vasıfsız işçiler oluşturmaktadır. Çay sektöründe, kamu ve özel sektöre ait firmalar etkin olup bir tesis yıllık ortalama olarak 21860 t yaş çay işlemektedir. Tesisler ürün tedarikini büyük oranda sözleşmeli üretim yoluyla gerçekleştirmekte, yetiştiricilere genelde vadeli ödeme yapmaktadır. Tesislerin % 76'sı çaykur, % 24'ü ortodoks yöntemiyle işleme yapmakta olup, 7 farklı nevide çay üretilmektedir. Ayrıca çalışmada incelenen rotervanın, ürün kalitesine istatistiksel olarak (P≥0.01) etki yapmadığı görülüp, enerji tüketimi ve işleme süresi bakımından sisteme avantaj sağladığı tespit edilmiştir. | |
| dc.description.abstract | This study was carried out in 2019 by conducting a face-to-face survey with the managers of 42-year-old tea processing facilities in the provinces of Artvin, Rize, Trabzon and Giresun, located in the Black Sea Region, Eastern Black Sea Region. According to the results of the research; A total of 918000 t of fresh tea is processed annually at the facilities, and a total of 8102 personnel work. 67% of the facilities operate at full capacity, working 24 hours between 90-120 days. There is at least one engineer in each facility, and 88.4% of the employed personnel are unskilled workers. In the tea sector, public and private companies are active and one facility processes 21860 t of fresh tea annually on average. The facilities mostly realize their product procurement through contracted production and generally make deferred payments to the farmers. 76% of the facilities process Çaykur, 24% using the orthodox method, and 7 different types of tea are produced. In addition, it was observed that the roterva examined in the study did not have a statistically (P≥0.01) effect on the product quality and provided an advantage to the system in terms of energy consumption and processing time. | en_US |
| dc.identifier.endpage | 102 | |
| dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=fl0Kw4p1rmMDotyKRdYv1Nu2gXk5bbhiyoqWwIaAc7d8h1Acmp0OfhJ-84Dmpqhc | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/51922 | |
| dc.identifier.yoktezid | 645225 | |
| dc.language.iso | tr | |
| dc.subject | Ziraat | |
| dc.subject | Agriculture | en_US |
| dc.title | Yaş Çay İşleme Tesislerinin Genel Mekanizasyon Özellikleri | |
| dc.title | General Mechanization Properties of Wet Tea Processing Plants | en_US |
| dc.type | Master Thesis | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
